Jak uskladnit česnek, aby vydržel celou zimu?
Pěstovat vlastní česnek není nijak náročné. Nevyžaduje pravidelnou zálivku a roste takříkajíc sám od sebe. Zejména v chladnějším období je pak neocenitelným pomocníkem v kuchyni. Obsahuje celou řadu antioxidantů a bojuje proti nachlazení. Dokáže nahradit mnohé prostředky z lékárny.
Ideální prostředí
Kam česnek uskladnit? Jednoznačně nesnáší vlhko. Nejlépe je mu v suchu a temnu. A je přitom jedno, jestli zvolíte chladnější sklep nebo klasickou spíž. Vyschlému česneku totiž nejvíce vyhovuje teplota od 15 °C do 20 °C. Česnek rozhodně nepatří do igelitu! Paličky totiž musejí větrat.
Ozdobné copy
Nejčastěji se ze sušených česneků tvoří vazby. Copy vypadají velmi efektně a stanou se ozdobou každé spíže. Nevýhodou však je, že česnek kořenem dolů nevydrží tak dlouho, jako když má kořenovou část nahoře. To pak nemá takovou tendenci růst a díky nízké vlhkosti je také spíš odolný proti plísním. Rozdíl je pochopitelně i v odrůdě. Delší dobu se vyplatí skladovat spíše česnek jarní. Ozimý se navzdory těm nejlepším podmínkám kazí rychleji.
Dekorace ve váze
Právě z toho důvodu se palicový česnek často ukládá do pětilitrových zavařovaček podobně jako kytka do vázy – hlavičkami nahoru. Pochopitelně bez vody. Pokud ho část naaranžujete do hezkého kameňáku, může být dokonce ozdobou interiéru. A vy budete mít čerstvý česnek kdykoliv po ruce. S nádobou by se ale nemělo často hýbat.
V papírové krabici
Hlavičky česneku lze skladovat i v papírové krabici nebo v bedýnce. V každém případě musí větrat, takže v krabici je vhodné udělat dírky. Někdo nedá dopustit ani na obaly od vajíček, do kterých usušený česnek zavře ve spíži. Vydržet by měl minimálně do jara. Vliv na to může mít i samotná sklizeň, kterou je nutné dobře načasovat.
Lednice nebo mrazák
Lednička pro skladování česneku zrovna ideální není. Důvodem není ani tak nízká teplota, jako spíš přílišná vlhkost. Pokud už tam česnek musíte mít, nezapomeňte jej proložit papírem, který bude vlhkost absorbovat, a uložit jej do uzavíratelné nádoby. Do mrazáku už může jít bez papírů. Ztrácí ale své aroma a ostrost.
Sušení česneku
Česnek si můžete i nasušit – buď doma na radiátoru, nebo jednodušeji v sušičce. Je nutné jej předem oloupat a pokrájet na tenké plátky. Sušený česnek můžete přidávat do libovolných pokrmů, a to buď vcelku nebo pomletý.
Do soli nebo do oleje
Z česneků, které už vyrůstají, se nejčastěji vyrábí pasta. Je jednoduchá. Stačí česnek oloupat, namlít nebo utřít a smíchat jej se solí, která jej ve skleničce konzervuje. Na kilogram česneku se doporučuje 200 až 250 g soli. Někdo ukládá stroužky do sklenice celé a proloží je solí. Oxidaci zabráníme, pokud nenecháváme ve sklenici prostor pro vzduch. Pomůže také přidat kyselinu citronovou. Celé stroužky je možné rovněž zalít olejem a přidat libovolné bylinky. Takto skladovaný se dá využít na brambory i do salátů.