Pokud chcete, aby vám příští rok stromy kvetly a plodily, ochraňte je před zimou

 Zahrada 
06. listopadu 2020 11:26 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
V zimě musíte stromy ochránit před sluncem  Depositphotos
Zima se rychle blíží a vaše zahrada to brzy pocítí. Postarejte se o okrasné a ovocné stromy ještě předtím, než přijdou velké mrazy. Pokud chcete, aby vám příští rok stromy kvetly a plodily, ochraňte je před zimou.

V listopadu je ideální čas zazimovat stromy na zahradě. Ochraňte je před sluncem, mrazem i škůdci, aby se jim dařilo dobře i další rok. Obnáší to hned několik kroků.

Dodejte stromům výživu

Začněte tím, že půdu okolo kořenů stromů dostatečně zryjte a prokypřete. Následovat by mělo hnojení. Jde o velmi důležitý krok. Nedostatek výživy může způsobit, že stromy nedokáží zimě odolávat. V hnojivu by měl být dostatek minerálů. Velmi důležitý je draslík. Nedostatek se projevuje zasycháním spodních okrajů listů.

Následuje opadávání listů ještě předtím, než začne období vegetace. V takovém případě je nutné, abyste strom zásobili draselným hnojivem. Pokud měly vaše stromy letos málo květů a plodů, znamená to, že jim patrně chybí fosfor. V takovém případě na nic nečekejte a dodejte jim speciální hnojivo, kde fosfor dominuje. Stromy by jinak zimu nemusely zvládnout.  

Natřete stromy vápnem

Stromy v zimě musíte ochránit před sluncem. Jde o jednoho z největších nepřátel. Sluneční paprsky ubližují zejména kmenům mladých stromků. Kvůli slunci se kmeny zahřívají a začne v nich proudit míza. Rozdílné denní a noční teploty způsobí mrazové trhliny, kvůli kterým kůra odumře.

Nakonec vám může uhynout i celý strom. Mladé stromky nejsou schopné se vyrovnat s rozdílnými teplotami ve dne a v noci. Stromy můžete ochránit vápnem. Smíchejte ho s vodou a natřete směsí kmeny a silnější větve. Kmeny byste měli natírat vápnem alespoň dvakrát do roka.

Stromy můžete obalit

Nechtějí se vám stromy natírat? V tom případě je můžete obalit třeba ochrannou fólií. Bariérou je ochráníte před sluncem a zároveň i před zvířaty. Pokud nemáte dostatečně oplocenou zahradu, bude lepší, když stromky něčím obalíte. Mohly by k vám zavítat třeba zajíci, kteří by vaše stromy poškodili. Dále čtěte: Krtek není na zahradě vítaným hostem. Poradíme, jak jej vyhnat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?