Pěstujte na zahradě bylinky. Hodí se tymián, mateřídouška i oregano

 Zahrada 
11. května 2018 12:04 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bylinky, například mátu, můžete použít do potravin i nápojů Shutterstock
Máte rádi bylinky a dáváte je díky jejich účinkům a chuti do všech možných jídel a nápojů? Vytvořte si na zahradě vlastní bylinný koutek, kam budete chodit na tymián, meduňku, ale třeba i mateřídoušku nebo oregano.

Tymián můžete pěstovat na zahradě, ale také v bytě nebo na balkoně. Vypěstovat ho můžete ze semínek. Musíte ho ale postupem času obnovovat, protože s přibývajícími roky dřevnatí a méně roste. Použít ho můžete do zeleniny, masa i rýže. Tymián podporuje chuť k jídlu, ale pomáhá i při suchém kašli. Proto se z něj vyrábí třeba i sirup.

Meduňka i levandule

Ze semínek lze vypěstovat i meduňku. Je z ní dobrý čaj. Meduňka umí osvěžit a povzbudit, ale má i uklidňující účinky při depresi a působí proti nespavosti. Navozuje také dobrou náladu, takže ji můžete nabídnout i rodině nebo přátelům.

Dobrou náladu umí navodit i levandule. Podporuje kvalitní spánek, účinky její vůně se dají srovnat s účinkem léku na spaní. Neobsahuje však žádnou chemii. Když levanduli usušíte, vydrží dlouho voňavá. Proto se do polštářů dávají sušené květy levandule. Můžete si tak ušít malý polštářek s levandulí a polehávat na něm.

Víceletou bylinkou je mateřídouška. Potřebuje více prostoru ke svému růstu. Jde hodně do stran, ale sama sebe tím omlazuje. Můžete si natrhat pár snítek na louce i s kořínky a namnožit si je. Používat ji můžete proti kašli, nachlazení a její vůně také působí dobře na nervy. Má uklidňující účinky a doporučuje se v ní koupat i miminka, která pláčou. Mnohem lépe potom usínají.

Oblíbená je i máta, která se také hodí do čajových směsí. Působí proti nachlazení a chřipce, ale i nadýmání. Podporuje také trávicí soustavu. Upravuje chuť k jídlu a účinkuje proti křečím, protože uvolňuje stahy svalstva.

Pocení i desinfekce

Pěstovat můžete i šalvěj, která má zvláštní účinky. Působí proti pocení, má silné hojivé a desinfekční účinky. Používá se při vyplachování nosu při rýmě nebo k hojení zánětů dutin. Není vhodná v těhotenství, zato mírní návaly u menopauzy.

Čím dál častěji lidé chtějí i rakytník. Z malých keřů mohou vyrůst větší keře, které nabídnou plody například pro výrobu sirupu. Je to vitaminová bomba především na zimu, kdy na člověka útočí kdejaký bacil. Můžete si ale udělat i kompot.

Dobromysl je oregano

Jednoletkou, ale i vytrvalou rostlinou je bazalka. Pomáhá například rajčatům odolávat chorobám a zvýrazňuje jejich aroma. V jídle se hodí třeba na pizzu. Působí proti nadýmání a podporuje chuť k jídlu. Má protizánětlivé účinky a působí proti stresu.

Na zahrádce můžete mít i dobromysl, nebo-li oregano. Může to být součást koření do rajčat nebo do bylinkových čajů spolu s mátou a meduňkou. Je to vhodná bylinka proti akné nebo plísním. Podporuje chuť k jídlu a má pozitivní účinky pro mysl, proto má také název dobromysl. Působí proti strersu a nespavosti a na zahradě je také dekorativní. Kde mohou bylinky napáchat škody jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve