Druhy zeleniny, které byste měli vysadit už v průběhu února

 Zahrada 
16. února 2018 13:37 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
S výsadbou některých druhů zeleniny začněte už teď Shutterstock
Chcete mít v létě bohatou úrodu zeleniny na vaší zahrádce? Tak se dejte do sázení! Zima sice ještě neskončila, ale některé druhy zeleniny byste měli zasít už teď. Zatím sice ne ven, ale doma v teple na okenním parapetu můžete začít s předpěstováním sazenic.

Už se nemůžete dočkat léta? Až budete bosky běhat po zahradě, nebo otevřete dveře na balkon a k snídani či svačině si utrhnete vlastnoručně vypěstovanou zeleninu? Tak se ihned dejte do výsevu! A pokud chcete sklízet hned, vysaďte si třeba tyto bylinky.

Únorové výsadby

Druhý měsíc nového roku je ideálním termínem pro první výsevy semínek do misek v teple na okenním parapetu. Pokud máte k dispozici vytápěný skleník nebo zimní zahradu, není to vůbec na škodu. Předpěstovat si takto můžete sazeničky především raného salátu, celeru, brokolice, lilku a paprik. Pokud milujete rajčata, pro jejich časnou sklizeň můžete v únoru vysadit i je, ale třeba i cibuli či petrželku.

Oblíbené jsou ale i takzvané otužilé ředkvičky, které jsou první jarní zeleninou, kterou můžete pěstovat venku v teplém či poloteplém, hnojem či kompostem vyhřívaném pařeništi.

Pokud se chystáte sázet koncem března brambory, konec února je nejvhodnějším termínem, kdy je nechat naklíčit a předkořenit.

Do čeho zasívat

Zvolit vhodný substrát je při výsevu podstatné. Musí být lehký a neměl by obsahovat mnoho živin – při klíčení a vzcházení semínek nejsou vůbec potřeba. Když si koupíte speciální substrát určený pro výsev či množení, nemůžete udělat chybu.

Způsob klíčení

Nasypte zeminu do mističek a semínka lehce přitlačte na její povrch. Zasypávat semínka nemusíte. Když už, tak jen opravdu nepatrnou vrstvou hlíny.

Chcete-li semínkům vytvořit příjemnější prostředí, přikryjte misky fólií či plastovým víčkem. Semínka tak zůstanou déle ve vlhku a ve větším teple.

Zálivku neprovádějte jinak než rozprašovačem, abyste je proudem vody nepoškodili nebo nevyplavili.

Nejdůležitější je však semínkům dopřát dostatek světla. Proto při výsevu semínek dbejte na to, abyste je následně nechali vzejít na jižně či východně orientovaném okenním parapetu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve