V květnu můžete už sklízet, ale práce tím nekončí. Spíš naopak

 Zahrada 
28. dubna 2018 14:23 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud jste brzo zaseli, tak už v květnu můžete sklízet Pexels
Zahrada v květnu vyžaduje pořádnou péči, od první sklizně přes sázení další zeleniny, sečení trávníku, ochrany před škůdci až po mulčování.

Pozor na přízemní mrazíky

Ačkoliv venku svítí sluníčko a už bývá spíš letní počasí, nenechte se oklamat. Květnové počasí nelze podcenit, hlavně v prvním týdnu se můžou ještě objevit přízemní mrazíky.

Ty mohou zeleninu, letničky, trvalky i ovocné stromy poškodit. Záhony proto ochraňte fóliovými tunely nebo netkanou bílou textilií.

Jednotlivé rostliny ochráníte, pokud na ně položíte skleněné nádoby nebo PET lahve. Nezapomeňte na ovocné stromy a korunky obalte také netkanou textilií, stejně jako záhony.

První sklizeň

Na tu se můžete těšit zhruba v polovině května. Záleží, kdy jste se do sázení pustili a jaké odrůdy jste použili. Obvykle se sklízí rané výsevy ředkviček, salát, špenát nebo kopr.

Další setí

Ale pozor, tím práce nekončí, spíš naopak. Právě v květnu je čas na další výsevy. Počátkem měsíce sázíme okurky, za dva týdny pak cukety, fazole i kukuřice.

Mrkev, saláty a červenou řepu zasaďte pro pozdní sklizeň. Jakmile mrazy zcela odezní, zasaďte rajčata, papriku i lilek. Dále sázíme kedlubny, hrášek a tykve.

Pryč s plevelem

Záhony také budou vyžadovat pořádnou péči, která spočívá hlavně v pečlivém odstranění plevele. 

Pozor na škůdce

Počítejte s tím, že se v květnu začnou také ve velkém množit škůdci, kteří budou degradovat kvalitu vaší zahrady a ničit úrodu i okrasné květiny. 

Bojovat budete zřejmě se slimáky. V tomto článku vám poradíme několik metod, jak se jich co nejjednodušeji zbavit.

Potrápit vás můžou také obaleči, kteří se objevují na jabloních, nebo molice a mšice. Hlavní zásadou je co nejdřív začít s ochrannými opatřeními.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47