Jak na mandelinku bramborovou? Máme pro vás dobré rady

 Zahrada 
15. května 2018 10:38 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Neoblíbený brouk páchá na polích obrovské škody Shutterstock
Brambory jsou nejpěstovanější plodinou na našich zahradách. Jsou poměrně odolné, trpí jen plísní, proti které ale existují účinné postřiky. Větší starosti nám dělá mandelinka bramborová. I na ni platí chemie, se kterou byste to ale neměli přehánět.

Mandelinka bramborová se do Evropy dostala z Ameriky. Moc populární přitom není, neboť tento brouk páchá na bramborových polích velké škody. Larvy i dospělé mandelinky se živí bramborovými natěmi, které vysávají.

Dospělé mandelinky přezimují zahrabané v zemi, na jaře vylézají a kladou zespodu listů brambor žlutá vajíčka. Z těch se po několika dnech líhnou červeno-černé žravé larvy. Až se larvy dostatečně nasytí (asi za tři týdny) zakuklí se pod zemí a zrodí se dospělí brouci.

Rostlina napadená mandelinkou je silně oslabena a je tak náchylnější i na houbové choroby. Kvůli činnosti mandelinek tak dochází k výraznému snížení výnosnosti vašeho políčka, a to až o desítky procent.

Pokud máte malé políčko, mandelinky vysbírejte

Účinným způsobem, jak bojovat s mandelinkou, je ruční sbírání. Když máte brambory jen na malém políčku, mohli byste to zvládnout. Larvy i dospělé brouky dáte do skleničky. Když objevíte list s vajíčky, tak ho odtrhněte celý. Mandelinky nechte v uzavřené skleničce zahynout.

Někdo tvrdí, že mandelinkám vadí postřik mýdlovou vodou nebo kávová sedlina. Mandelinka prý také nesnáší křen. Když ho nasadíte poblíž brambor, měla by se vašemu poli vyhnout obloukem. Zabrat by mohl i postřik z kopřiv, které se dají do kýble a zalijí vodou. Po pěti dnech ji slijete a do druhého dne po postříkání snad brouci zmizí.

Chemické postřiky používejte s rozvahou

Pokud máte brambory zasázené na větší ploše, bez chemie se zřejmě neobejdete. Nejúčinnější jsou postřiky v době líhnutí larev. Pokud chcete mít zahrádku co nejméně zaneřáděnou chemickými látkami, zkuste například přírodní postřikový insekticid s účinnou látkou spinosad. Postřik je určený k ochraně brambor, ale i jiných druhů ovoce a zeleniny.

Insekticidy, které zaručí, že mandelinka nepřežije, se používají až v okamžiku, kdy je výskyt brouků skutečně kritický. Mezní hranicí bývá 100 mandelinek na hektar, tedy jeden brouk na 100 metrů čtverečních. Postřik ale nepoužívejte častěji, než dvakrát během vegetačního cyklu. Jak pěstovat brambory jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve