Cibuloviny, které můžete bez problémů rychlit doma

 Zahrada 
22. března 2019 15:26 / Jitka Holoubková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne každá cibulovina lze rychlit tak snadno jako některé tulipány Pixabay
Jaro už se hlásí, a tak ho pusťte i domů. Rozjasněte si byt prvními cibulovinami. Některé jsou na domácí rychlení více náročné a jiné vám porostou bez větších zásahů. Poradíme, jak na to.

Konvalinky ne, krokusy a tulipány ano

Ty první kytky, které vám každoročně připomenou, že není celý rok jen zima, bývají právě cibuloviny. Nejčastěji jsou to malé tulipány a narcisy, hyacinty, modřence nebo konvalinky. V květináči na okně nebo na stole dokáží úplně změnit náladu v bytě. Nejen tím, jak vypadají, ale také svojí vůní. Tu nejsilnější z nich má nejspíš hyacint.

Některé cibuloviny lze rychlit jen obtížně – například konvalinky, jiné jsou bez problémů. Úspěšní budete i jako pěstitelé začátečníci třeba u krokusů neboli zahradních šafránů, u malých kosatců nebo u Kaufmannových či Fosterových tulipánů.

Vyrobte si substrát

Jak si cibuloviny připravit a být při jejich rychlení úspěšný? Začněte co nejdříve a na cibulky použijte nějakou nízkou nádobu se substrátem, který si sami vyrobíte. Do hlíny přimícháte písek a taky drobný štěrk, aby byla propustnější. Cibulku nedáváme nijak hluboko, spíš ji jen jemně zatlačíme pod povrch. A zalijeme vodou. Nádobu nedáme hned na okno, ale necháme ji v první fázi v temnu a chladnu.

Další dny pak cibuli zalévejte a kontrolujte, jestli už se začaly tvořit kořínky. Ty by měly být neustále ve vodě. Teprve když začne rašit část nad cibulkou, můžeme nádobu přesunout blíž k oknu a postupně rostlinu zvykat na sluneční svit. Čím víc světla dostane, tím rychleji se rozvine její květ.

A potom, co vám udělají parádu v bytě, můžete cibuloviny přesunout na zahradu, kde jim bude určitě lépe a budou se rozrůstat. O tom, jak pěstovat cibuloviny na záhonech, se můžete dočíst zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47