Největší chyby, kterých se můžete dopustit při pěstování růží

 Zahrada 
17. května 2018 16:04 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Můžete mít růže mnoha druhů i barev Shutterstock
Milujete růže a nejraději byste jich měli plnou zahradu? Není problém a svůj sen si můžete splnit. Pozor však na chyby, kterých se při jejich pěstování můžete dopustit!

U růží se často říká, že jejich pěstování je umění a věda v jednom. Možná je na tom něco pravdy. Pěstitelé totiž často říkají, že i když se dodržuje přesný postup, do jisté míry je potřeba experimentu a nutné je do toho dát i srdce.

Špatné místo

Každý se však musí vyvarovat chyb, které pěstování růží nepřispějí. Jednou z nich je špatný výběr místa. Myslete na to, že růže jsou královny zahrady, a proto jsou na umístění velmi vybíravé. Potřebují alespoň šest hodin světla a slunce denně, kvalitní a propustnou zeminu a hlavně prostor, který nebude v okolí kořenů jiných květin nebo stromů.

Pokud je naopak umístíte do stínu velkých stromů nebo je třeba zasadíte do malé nádoby, nemůžete od nich čekat žádné velké zázraky. Namísto krásných květin se pak můžete dočkat kdo ví čeho, ale radost vám to jistě neudělá!

Vybrat musíte i správný druh. Nejprve si zjistěte, do jakých rozměrů růže rostou. Některé keře jdou do šířky, takže je nedávejte blízko k plotu. Další kvetou jen jednou ročně. Existují i choulostivé druhy, které jsou náchylné na choroby. Pokud jste začátečníci, vyberte si nejméně náročné růže. Zaměřte se také na vůni, barvu a velikost květů.

Chybou je i špatné načasování prořezávání. Pokud máte růže před okny a brání výhledu, není nejvhodnější je prořezávat. Můžete jim tím ublížit. Pnoucí růže by se měly prořezávat na podzim a také navazovat, aby pnuly tam, kam chcete. Čajové a malé růže, které kvetou několikrát do roka, se zastříhávají na začátku jara a pak až na podzim.

Jméno růže

Důležité je pamatovat si i jméno růže. Lidé je často pěstují, ale ani neví, jak se jmenují. Potom také nemohou vědět, jak přesně se o ně starat. Každá růže totiž potřebuje trochu jinou péči a ne vždy je to úplně stejné. Pokud si tak kupujete růže k sázení, vždy se nezapomeňte podívat na cedulku se jménem. Bude se vám to hodit!

Nejvíce musíte dbát na správnou péči o růže. Třemi nejdůležitějšími činnostmi je zálivka, hnojení a odstraňování zvadlých květů. Pokud to budete dělat špatně, rostlinám se nebude dařit. Zalévejte v závislosti na počasí. Obecně platí, že je dobré tak činit dvakrát týdně a důkladně. Brzy na jaře a na začátku léta pohnojte přírodním hnojivem.

Jednou za dva týdny použijte tekuté hnojivo. Nezapomeňte odlamovat zvadlé květy, protože ty berou rostlině sílu a brání v růstu nových. Pokud se chyb vyvarujete, můžete se těšit na hezké růže. Můžete si jimi dělat radost doma, nebo obdarovat někoho jiného! Jak správně přesadit květiny, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47