Chcete, aby se na vaší zahradě levanduli dařilo? Držte se dvou důležitých rad

 Zahrada 
27. března 2019 06:31 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Levandule vypadá v zahradě krásně Depositphotos
Voňavá pole fialových levandulí jsou typická pro francouzskou oblast Provence. Čím dál více se ale tyto krásky usídlují také v českých zahradách. Pěstování levandule není nijak extra složité. Pro dokonalý výsledek ale musíte dodržet dvě základní pravidla.

Levandulí existuje přes 39 druhů a ne všechny musejí kvést fialově, existují také bílé odrůdy. Obecně platí, že pěstování levandule je velmi snadné a i za minimální péči se vám odvděčí záplavou voňavých květů. Jenže aby levandule opravdu dobře kvetla, musíte ji ve správný čas ostříhat a hlavně ji vysadit na slunné místo. Bez slunečních paprsků totiž levandule chřadne.

Když se vám ale tyto dvě podmínky podaří splnit, získáte nejen krásnou rostlinu, která bude ozdobou vaší zahrady, ale zároveň budete mít i bylinu, kterou upotřebíte v kuchyni. Hodí se k výrobě různých limonád, čajů a dalších pochutin. Dobrá je i jako koření. Na to se používají listy. Ale jsou velmi aromatické, pozor tedy na větší množství. Levandulí můžete okořenit skopové maso, rybí polévku, houbové pokrmy, salát i zeleninu.

Jde to i ze semínka

Levandule je trvalka a pokud se ji rozhodnete na své zahradě pěstovat, máte v podstatě dvě možnosti. Nejjednodušší je koupit si už vypěstovanou rostlinku. Tu můžete ponechat v květináči nebo ji přesadit do záhonu. Ale pozor, ne každá levandule odolá mrazíkům. U nás dobře přezimuje například levandule lékařská. Naopak levandule korunkatá sice vyniká nápadnými a krásnými květy, ale zimu v české zahradě nepřežije.

Pěstování levandule ze semínek je podstatně náročnější a musíte počítat s tím, že na první květy si budete muset počkat. Semínka levandule zasejte do misky nebo truhlíku v průběhu února či března a dejte do místnosti s pokojovou teplotou kolem 20 °C. Rostlinky vyklíčí za 3 - 4 týdny. Malé rostlinky pak rozsaďte do květináčků či sadbovačů a když už bude jasné,  že žádné přízemní mrazíky nehrozí, můžete je dát i ven. Nejprve je ale umístěte spíše do stínu, na slunce si musejí zvykat postupně. Vzrostlejší rostlinky zasaďte do země v průběhu srpna a září tak, aby stihly před prvními mrazy dostatečně zakořenit.

Podmínky pro pěstování

Levandule miluje slunce, takže ji rozhodně zasaďte tam, kde si bude slunečních paprsků užívat co nejvíce. Má také ráda lehkou sušší, písčitou zeminu. Dařit se jí bude prakticky v jakékoliv zahradní půdě. Jen si dejte pozor, abyste ji nezasadili na příliš větrné stanoviště.

Co se týká přihnojování, žádné zvláštní nároky nemá, přivítá snad jen mírný obsah vápna v půdě. Když se vám levanduli podaří vypěstovat, můžete ji použít i například k provonění bytu, jak jsme psali zde.

Klíčový je řez

Každý odborník vám potvrdí, že úspěch pěstování levandulí závisí nejen na dostatku slunce, ale hlavně na správném řezu. Levanduli je ideální zastřihnout hned dvakrát do roka, a to po odkvětu a pak na jaře. Jarním ořezem rostlinku omladíte a hlavně ji zbavíte případných odumřelých částí, které spálil mráz.

Jarní řez

Jarní řez je nejvhodnější provést na přelomu března a dubna, kdy začíná rostlinka rašit. V tomto období se totiž rány po řezu hojí daleko lépe než na podzim. Ze všeho nejdříve odstraňte všechny zmrzlé části. Pak už se můžete pustit do hlavního řezu. Snažte se vždy udržet kulatý tvar keříku. Větvičky se nebojte zkrátit o celou jednu třetinu a pozor si dejte jen na to, aby na každé z nich zůstaly alespoň dva viditelné mladé pupeny.

Podzimní řez

Po odkvětu se není třeba pouštět do žádného radikálního řezu, protože rostlina v tomto období hůře regeneruje a hrozí tak, že se rány nestačí do zimy zacelit. Nejlépe uděláte, když ostříháte všechny odkvetlé květy. Odstraňte je hned na začátku stonků. Následně se pusťte do péče o samotný keřík. Stříhejte nad úrovní nových lístečků, které vyrašily na jaře. Nikdy levanduli nezastřihávejte až do dřeva, mohlo by se stát, že už neobrazí.

Nejčastější chyby při střihu

Lidé se při střihu levandulí dopouštějí nejčastěji dvou chyb, a to nedostatečného řezu či naopak příliš hlubokého řezu, po kterém už levandule neobrazí nebo jí pak dlouho trvá, než se ze zásahu vzpamatuje.

Když se jarního řezu budete bát a sestřihnete levanduli nedostatečně, v prvních letech to nebude představovat žádný větší problém. Jenže jakmile bude rostlina starší, ve spodní části zdřevnatí, nebude obrážet novými výhony a bude vypadat nevzhledně.

Příliš hluboký řez zase může vést i k záhubě rostliny. Některé druhy levandulí zkrátka výraznější zásah nezvládnou a už neobrazí. Proto platí pravidlo, že musíte vždy pod stříhanou částí vidět minimálně jednu, lépe dvě dvojice výhonků, které budou klíčové pro další tvar rostliny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47