Zabojujte s krtonožkou. Pomůže vám svatá trpělivost a jar

 Zahrada 
18. května 2018 14:00 / Iva Dvořáková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Krtonožka je velmi úporný škůdce, na kterého nezabírá jen tak něco Shutterstock
Protivný škůdce, který to se zničením vaší zahrady myslí hodně vážně. To je krtonožka. Je to přitom dobrá matka a jde jí jen o to, aby se k jejím vajíčkům dostalo hodně světla. Zbavíte se jí, jen pokud budete trpěliví.

Právě teď v jarních měsících dospívají desítky centimetrů pod zemí larvy krtonožky. Do té doby ale dospělá krtonožka už stihla nadělat pěknou paseku v záhonech.

Požírá klíčící semena, kořínky sadby nebo i vzrostlé rostliny. Nejvíc škodí v pařeništích, fóliových krytech a sklenících. Dokáže však poplenit zeleninové záhony i části polí.

Samička během května až června vyhrabává předním párem nohou chodbičky. Často jsou znatelné mírně zvednutou zeminou. V místě, kde bude hnízdo, překouše kořínky všech rostlin, aby nestínily a půda nad hnízdem byla více prohřívána.

Vlastní hnízdo je uloženo v hloubce deseti až dvaceti centimetrů. Samička naklade zpravidla začátkem června do hnízda čtyřicet až tři sta vajíček. Asi za měsíc se začínají líhnout larvy a po dalším měsíci opouštějí hnízdo.

Krtonožka se živí kořeny i nadzemními částmi rostlin a jídelníček si zpestřuje drobnými živočichy. Kořeny rostlin ničí vlastně nechtěně, překážejí jí prostě při vzniku chodbiček.

Jak jí ale v činnosti vůbec zabránit? Pokud chcete na to jít šetrně a ekologicky a nepolévat si zahradu chemií, zkuste následující možnosti likvidace krtonožky.

Nastražení latí

Na více místech zapusťte do země až po okraj zavařovací sklenice, květináče nebo i rozměrnější nádoby. Ke každé z nich položíme paprskovitě několik latí, aspoň dva centimetry vysokých.

Jeden konec musí vždy dosahovat nad hrdlo nádoby. Krtonožky, které v noci opouštějí chodbičky, pobíhají po záhonech, laťku nepřelezou a ta je zavede do pasti.

Odchycené krtonožky odneste, pokud je to možné, na jejich přirozené stanoviště (okraje lesů, břehy toků apod.), kde nebudou nikomu škodit.

Jarová metoda

Na diskuzních fórech má nejvíc příznivců. Právě k ní ale potřebujete už zmíněnou svatou trpělivost. Spočívá totiž v tom, že odhalíte krtonožčí hnízda, případně najdete její chodbičky.

Poznáte to podle mírně zvednuté či popraskané hlíny. Ukazováček strčte do vytvořené chodby a půdou postupujte až k místu, kde otvor směřuje prudce dolů.

Do otvoru potom kapněte 1 - 2 kapky saponátu a nalijte vodu. Je možné použít ekologickou alternativu saponátu, abyste si po zahradě nelili chemii. Krtonožka po chvíli vyleze ven, a protože přes den je mátožná, nedá vám příliš práce s ní udělat pořádek.

Pomoc ze zvířecí říše

Přirozeným nepřítelem krtonožek je ježek, který jich za noc pochytá nemálo. Také slepice jdou po krtonožkách víc než po flusu. A tady vám poradíme, jak vyzrajete na hryzce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod