Vypěstujte si rostlinu, která dokáže regulovat krevní tlak.Teď je čas dát ji do skleníku

 Zahrada 
11. prosince 2018 12:52 / Martina Langová
  2
📷
5 fotografií v galerii
Gynostema je jedním z přírodních prostředků, které dokážou regulovat krevní tlak SHutterstock
Údajně prodlužuje délku života. Přináší radost, optimismus a dobrou náladu. Hravě si poradí se stresem, mírnými depresemi i špatnou náladou. Alespoň takhle se prezentuje rostlina s názvem gynostema pětilistá.

V prosinci se mnoho rostlin pěstovat nedá, avšak tahle má skutečnou výjimku. Nevadí jí chlad ani mráz a ve skleníku si v tyto dny bude doslova libovat. Máte-li chuť pustit se do pěstování, gynostema je tou správnou volbou.

Elixír mládí

Tradiční čínská medicína ji prezentuje jako rostlinu, která dokáže prodloužit věk i kvalitu života. Její zastánci říkají, že pokud budeme popíjet čas z gynostemy, dožijeme se vyššího věku a máme i menší šanci, že onemocníme civilizačními nemocemi. Jedinci, kteří gynostemu užívají pravidelně, prý mají lepší kondičku, vytrvalost i rychlejší reakce.

V truhlíku i ve skleníku

Rostlina pochází z čeledi tykvovitých, má dlouhou lodyhu, která se pne po opoře nebo je převislá. Roste tedy jako liána, takže je vhodné zasadit ji do závěsného květináče, případně jí – v tom obyčejném – dopřát oporu. Během léta vyroste klidně o dva metry a má spoustu nových výhonků.

Nejlépe se jí daří v polostínu a v dobré humózní vlhké zemině. Vzhledem k tomu, že budete lístky využívat na čaj, používejte pouze organická hnojiva. Roste bujně a rychle. Květ je nevýrazný, zelenkavý a plod také není nijak výrazný.

Gynostema je mrazuvzdorná a vydrží až do –20 °C, silnější mrazy ji mohou poškodit. Nejlépe tak uděláte, pokud ji budete pěstovat ve skleníku. Zde může být celoročně. Rostlina se množí řízky, nikoliv semeny. Pokud ji budete chtít teď začít pěstovat, pak ji dejte výhradně do skleníku. Brzy na jaře pak vyraší. Podobně teď můžete sázet také eukalypt.

Ochutnejte čerstvou

Chcete-li ji nejprve ochutnat, pak si sežeňte již vzrostlou rostlinu v zahradnictví. Můžete si z ní připravit čaj. A to tak, že jednu lžičku lístků nasypete do šálku a budete je tři minuty louhovat ve vroucí vodě. Doporučená denní dávka jsou čtyři šálky za den. Čerstvé lístky můžete ale i nadrobno nasekat do zeleninového salátu, případně přidat čerstvé na upečené maso.

Dobrota pro zdraví

Gynostema je jedním z přírodních prostředků, které dokážou regulovat krevní tlak. To znamená, že nízký mírně zvyšuje a vysoký snižuje. Posiluje i obranyschopnost organismu a srovnává cholesterol. Poradí si také s nespavostí a pomůže lépe usnout. Kladně ovlivňuje trávení a zlepšuje soustředění. Aktivuje metabolismus a omezuje zánětlivé procesy v těle. Výtažek z listů i čaj se odedávna používá jako prostředek k potlačení zánětů, ke snížení teploty, vykazuje antitoxické účinky.

Sirup z gynostemy proti infekcím

Přísady:

  • 70–100 g čerstvých listů gynostemy
  • 1 kg přírodního cukru
  • voda

Gynostemové lístky nasekáme na kousky, přidáme vodu a cukr a za stálého míchání asi čtvrt hodiny povaříme. Poté sundáme z plotny a necháme ještě další čtvrt hodiny louhovat. Následně sirup scedíme, listy důkladně vymačkáme a naplníme do lahví. Takto připravený sirup můžeme použít do čaje nebo jako prevenci proti nachlazení – postačí jedna malá čajová lžička každé ráno.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve