Nenechejte svou úrodu zničit hryzci. V boji je nejúčinnější prevence

 Zahrada 
14. května 2020 08:28 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tento škůdce dokáže doslova zdecimovat celou úrodu Internet
Asi nejobávanějším a nejčastějším škůdcem v zahradě je hryzec vodní. A protože není snadné se jej zbavit, je nejúčinnějším prostředkem prevence. Na co si dát pozor?

Pokud jste našli v zemi díry, které mají průměr 10 cm, a kolem nichž se občas kupí vyhrabaná zemina jako od krtka, zřejmě se vám na zahradě zabydlel obávaný hryzec vodní. Jejich nejčastějším útočištěm jsou zahrady v blízkosti vodních ploch nebo s vysokou hladinou podzemní vody.

Jako menší potkan

Hryzec vodní na první pohled připomíná větší myš nebo menšího potkana, ale je bez ocasu. Od potkana ho rozeznáte na první pohled právě podle ocasu. Zatímco potkanův ocas je velmi dlouhý, ten hryzcův nepřesahuje délku 10 centimetrů. Navíc hryzec má malé oči a uši a zaoblený čenich. Zbarven je do tmavohnědé či rezavohnědé barvy.

Ohryže kořeny do tužky

Nejvíce ohrožené však jeho činností bývají mladé stromky. Hryzec je dokáže úplně zlikvidovat, protože stromek ožere, jako když ostrouháte tužku. Nejčastěji napadá jabloně, hrušně, révu vinnou, ale nepohrdne ani kořenovou zeleninou, brambory, z okrasných rostlin ho zajímají především ty, které mají podzemní cibule.

Co funguje

Zbavit se hryzce bývá poměrně těžký úkol. Někdy pomůže vypuzování kouřem, výfukovými plyny nebo jinými páchnoucími látkami. Jde však pouze o krátkodobou pomoc. K těm účinnějším metodám patří speciální pasti, které se kladou ke vchodům do nor. Nicméně jejich použití se vyhněte, pokud máte malé děti nebo domácí mazlíčky.

Nevoní jim česnek

Nejlepším způsobem je prevence, s níž byste měli začít už nyní, tedy v době, kdy sázíte mladé stromky nebo zeleninu na zahrádky. Zkuste své plodiny ochránit rostlinami, které hryzcům opravdu nevoní a odpudí je. K těm plodiám patří zejména česnek a afrikány. 

Vytvořte bariéry

Velmi účinnou metodou je vybudování různých obrubníků a ohrádek. Hlodavce pravděpodobně všechny ty nakladené zábrany odradí natolik, že si raději půjdou hledat potravu jinam. Co se týče stromků, tak ty nejlépe ochráníte pomocí drátěných krabic, které hryzec neprokouše. Do vyhloubeného prostoru položte pletivo a zatlučte železnou trubku. Teprve poté vsaďte stromek nebo keř a omotejte jej pletivem. Spojení opěrné trubky s ochranným pletivem kmene musí být velice pevné. Když začne foukat vítr, drátěná oka vydávají zvláštní zvuk. Ten se v podobě chvění přenáší opěrnou trubkou do země, což odpuzuje krtky, jejichž chodby hzryci využívají. Pokud už se vám krtci na zahradě objevili, zkuste je vypudit šetrnou metodou, o níž jsme psali zde. Čím více prostředků použijete, tím spíše se k vám hryzec nenastěhuje.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít