Medvědí česnek versus jedovatá konvalinka. Jak si je nesplést

 Zahrada 
04. dubna 2019 11:32 / Šárka Sokolská
  4
📷
4 fotografie v galerii
Medvědí česnek je úžasný životabudič Pinterest
Hitem posledních let je medvědí česnek, který po zimě umí dodat tělu energii a vitalitu. Především je to jedna z prvních jarních rostlin, kterou si však lze snadno zaměnit s jedovatou konvalinkou. Jak tyto dvě rostliny od sebe rozpoznat?

Všechny byliny, které na jaře vyraší, v sobě ukrývají obrovskou sílu a jsou pro lidské tělo přínosem. A podobně je tomu i u medvědího česneku, který obsahuje vitaminy A, B, C, železo, zinek, hořčík, vápník a další látky, které velmi pozitivně působí na lidský organismus. Proto by měl být medvědí česnek součástí jarní detoxikační kůry. Spousta lidí si právě na tuto bylinku chodí na jaře do lesů, protože v obchodech chtějí za malý svazek poměrně hodně peněz. Jenomže právě zde je možné si medvědí česnek snadno zaměnit s rašícími listy konvalinky. 

Přírodní antimykotikum

O síle medvědího česneku věděli už naši předci, kteří jej používali na celou řadu neduhů, především jako tonikum pro oslabený nervový systém. Medvědí česnek je však především silným přírodním antibiotikem, antimykotikem a také působí antibakteriálně. Dokáže si poradit nejenom s nachlazením, rýmou nebo kašlem, ale také podporuje srdce, čistí krev, reguluje krevní tlak, detoxikuje játra, ledviny a močový měchýř, likviduje plísně a bakterie v organismu, je účinný proti rakovinnému bujení.  

Vůně není jediným vodítkem

Spolehlivě rozeznat například rašící listy medvědího česneku od mladých konvalinek je velmi obtížné. Bylina medvědího česneku má řapíkaté kopinaté zelené listy, které vyrůstají ve spodní části lodyhy a jsou hodně podobné listům konvalinek. To může být problém, protože konvalinka je jedovatá. Zásadní rozdíl mezi těmito dvěma rostlinami je v jejich aroma. Medvědí česnek má charakteristickou štiplavou vůni. Ale při sklizni zřejmě nezkoumáte každý list zvlášť. Proto je třeba se také spolehnout i na oči.

Listy a květ

Listy medvědího česneku vyrůstají samostatně přímo ze země, kdežto u konvalinek jsou listy dva, které rostou proti sobě a mají společný stonek. Největší rozdíl pak lze spatřit u květu. Zatímco konvalinka má květ vzhledu klasu a s typickou vůní, medvědí česnek má kulovitý květ, který opět voní po česneku. Toto aroma je cítit z celé rostliny.

Snadné pěstování

Nejjistějším způsobem, jak se vyhnout záměně s konvalinkou, je vypěstovat si medvědí česnek doma na zahradě. Rostlině bohatě postačí polostinné stanoviště pod keři nebo pod okraji živého plotu. Klidně můžete využít nějaké místo, které leží ladem. Získáte tak zároveň i okrasnou rostlinu tam, kde by jiné rostliny živořily. Medvědí česnek si stejně dobře můžete vypěstovat i na balkoně či parapetu, stejně jako celou řadu jiných bylinek. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve