Správné umístění skleníku je důležité pro dosažení bohaté úrody

 Zahrada 
29. března 2019 06:25 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skleník je důležité dobře umístit Depositphotos
Pořídili jste si skleník, ale nevíte si rady s jeho umístěním? Dodržte následující rady a budete se radovat z vlastních plodů v jakémkoliv počasí.

Základem úspěšného pěstování ve skleníku je dostatek slunečních paprsků. Nejslunnější místo na zahradě je proto to pravé. Přemíru slunečních paprsků vyřeší žaluzie nebo klasický nátěr vápenným mlékem. Obecně lze říct, že nejvíce světla skleník zachytí, pokud je svou osou orientován severojižním směrem. Zároveň by skleník neměl být v místech, odkud často fouká. Čím menší plochou bude stavba větru čelit, k tím menšímu ochlazování dojde. Dobrou ochranou proti větru jsou živé ploty, ohrady nebo zdi, které působí jako větrolam. Pozor však na jejich výšku, aby nestínily skleník.

Kam s ním?

Velmi záleží i na postavení skleníku ohledně roviny. Snažte se na zahrádce najít místo, které je kompletně v rovině. V případě, že máte pozemek ze svahu, budou potřeba úpravy. Pomocí podestýlky nebo terénních úprav postavení skleníku vyrovnejte. Pokud to neuděláte, riskujete například při jarním tání sněhu problém v podobě stékající vody. Promoklá půda vadí rostlinám a může se stát, že uhynou. Stejně tak není vhodné stavět skleník na přemokřených místech pozemku bez předchozí drenáže. Svah je nepříjemný také z důvodu mrazových kotlin, které se tvoří pod svahy a v místě udržují studený vzduch.

Při umístění skleníku nesmíte zapomínat na sebe. Častým kritériem pro výběr je i pohodlí zahrádkáře. Myslete na to, že musíte mít snadný přístup ke skleníku i s kolečkem. Odstup od okolních oplocení nebo staveb by měl být znatelný. Praktický může být i přívod elektřiny a vody do skleníku. Stejně jako co nejkratší vzdálenost od domu. Jak připravit zahradu na jaro, jsme psali zde.

Při výběru skleníku berte v potaz také estetickou stránku zahrady. Pokud máte dřevěný plot, dřevěné židle a stůl a například hodně stromů, poohlédněte se po skleníku ze dřeva. Výhodou je jeho přirozenost. Na druhou stranu je o něj potřeba velmi dobře pečovat, napouštět a natírat jej ochrannými prostředky minimálně jednou za rok. Pokud se na dřevo necítíte, sáhněte po klasické plastové konstrukci, která dobře izoluje. Konstrukce však může být méně pevná. Velmi častý je také kov.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty