Starý zahrádkářský trik, jak urychlit klíčení semínek

 Zahrada 
06. dubna 2019 16:23 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Byliny dokáží poskytnout semínkům ochranu před chorobami Depositphotos
Znáte starý dobrý zahrádkářský trik, jak urychlit klíčení semínek a zároveň je ochránit před různými chorobami? Jednoduše jim připravte bylinkovou lázeň.

Příroda to zařídila chytře. Proti tomu, aby semínka nevyklíčila hned při prvním jarním teplejším deštíku a pak nezaschla, pořídila obranný plášť - inhibitory klíčení, které se odplaví až s větším trvalejším přísunem vody. Proto používají zahrádkáři máčení, aby semínka přesvědčili o tom, že je čeká období hojnosti vody a že mohou vyklíčit bez obav. Ale proč používat obyčejnou vodu, když můžete semenům dopřát bylinkový nálev, který je navíc posílí a ochrání před plísněmi a chorobami?

Síla heřmánku

Jednou z nejsilnějších a všestranějších bylinek je bezesporu heřmánek pravý. Jeho vynikající schopnost potírat bakterie a plísně můžete využít i pro ochranu klíčících rostlinek, zejména bobovitých. Koupel v heřmánku můžete dopřát například fazoli, čočce, hrachu, ale i dalším druhům rostlin.

Přeslička pro brambory

Nálev z přesličky rolní díky obsahu křemíku vydatně posiluje klíčící rostliny a před výsevem se hodí na všechna semena zeleniny i letniček. Křemík je velmi důležitý pro pevnost buněčných stěn. Kyselina křemičitá je navíc účinná proti houbovým chorobám a může proti nim ochránit i hlízy brambor.

Balzám pro rajčata

Kozlík lékařský, pampeliška lékařská, kopřiva dvoudomá, dubová kůra změkčují obal semen a usnadňují tak klíčení, podporují růst prospěšných mikroorganismů a zvyšují obranyschopnost mladých rostlinek. Kozlík navíc zvyšuje odolnost rostlin vůči chladu. Prospívá hlavně rajčatům a paprikám, které je mnohem lepší pěstovat právě ze semen. Jaké jsou přednosti takového pěstování, jsme psali zde

Namíchejte si směs

Nejlepší a nejúčinnější však je nálev, který si připravíte ze směsi bylin, které dokážou semenům poskytnout komplexnější ochranu. Takže si smíchejte například 1 díl přesličky rolní a 2 díly kopřivy nebo po jednom dílu heřmánku, přesličky a kozlíku.

Vždy čerstvý nálev

Bylinkovou lázeň si připravujte vždy čerstvou. Ta bývá obvykle silnější, než byste si vařili čaj sami pro sebe. To proto, aby byl nále účinný i při jednorázovém máčení a aby prospěšné látky pronikly slupkou. Zalijte 2 – 3 lžíce vybrané byliny zhruba 250 ml  vroucí vody, nechte vyluhovat 6 – 8 hodin a pak sceďte.

Různá doba máčení

Každé semínko potřebuje být naloženo v lázni různou dobu. Saláty stačí máčet zhruba 4 hodiny, košťáloviny 12 – 24 hodin, rajčata a papriky až dva dny, cibuli, celer, mrkev a petržel až tři dny.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008