Starý zahrádkářský trik, jak urychlit klíčení semínek
Příroda to zařídila chytře. Proti tomu, aby semínka nevyklíčila hned při prvním jarním teplejším deštíku a pak nezaschla, pořídila obranný plášť - inhibitory klíčení, které se odplaví až s větším trvalejším přísunem vody. Proto používají zahrádkáři máčení, aby semínka přesvědčili o tom, že je čeká období hojnosti vody a že mohou vyklíčit bez obav. Ale proč používat obyčejnou vodu, když můžete semenům dopřát bylinkový nálev, který je navíc posílí a ochrání před plísněmi a chorobami?
Síla heřmánku
Jednou z nejsilnějších a všestranějších bylinek je bezesporu heřmánek pravý. Jeho vynikající schopnost potírat bakterie a plísně můžete využít i pro ochranu klíčících rostlinek, zejména bobovitých. Koupel v heřmánku můžete dopřát například fazoli, čočce, hrachu, ale i dalším druhům rostlin.
Přeslička pro brambory
Nálev z přesličky rolní díky obsahu křemíku vydatně posiluje klíčící rostliny a před výsevem se hodí na všechna semena zeleniny i letniček. Křemík je velmi důležitý pro pevnost buněčných stěn. Kyselina křemičitá je navíc účinná proti houbovým chorobám a může proti nim ochránit i hlízy brambor.
Balzám pro rajčata
Kozlík lékařský, pampeliška lékařská, kopřiva dvoudomá, dubová kůra změkčují obal semen a usnadňují tak klíčení, podporují růst prospěšných mikroorganismů a zvyšují obranyschopnost mladých rostlinek. Kozlík navíc zvyšuje odolnost rostlin vůči chladu. Prospívá hlavně rajčatům a paprikám, které je mnohem lepší pěstovat právě ze semen. Jaké jsou přednosti takového pěstování, jsme psali zde.
Namíchejte si směs
Nejlepší a nejúčinnější však je nálev, který si připravíte ze směsi bylin, které dokážou semenům poskytnout komplexnější ochranu. Takže si smíchejte například 1 díl přesličky rolní a 2 díly kopřivy nebo po jednom dílu heřmánku, přesličky a kozlíku.
Vždy čerstvý nálev
Bylinkovou lázeň si připravujte vždy čerstvou. Ta bývá obvykle silnější, než byste si vařili čaj sami pro sebe. To proto, aby byl nále účinný i při jednorázovém máčení a aby prospěšné látky pronikly slupkou. Zalijte 2 – 3 lžíce vybrané byliny zhruba 250 ml vroucí vody, nechte vyluhovat 6 – 8 hodin a pak sceďte.
Různá doba máčení
Každé semínko potřebuje být naloženo v lázni různou dobu. Saláty stačí máčet zhruba 4 hodiny, košťáloviny 12 – 24 hodin, rajčata a papriky až dva dny, cibuli, celer, mrkev a petržel až tři dny.