Připravte trávník na jaro. Právě teď potřebuje dostatečnou péči, aby zesílil a vzpamatoval se ze zimy

 Zahrada 
24. března 2020 09:27 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Péče o trávník je na jaře důležitá  Depositphotos
Podle kalendáře přišlo jaro. Venku začalo hezky svítit slunce a trávník si zaslouží vaši péči. Na nic už nečekejte a připravte ho na jaro. Potřebuje dostatečnou péči, aby zesílil a vzpamatoval se ze zimy. Zjistěte, jak na to.

Na jaře váš čeká péče o trávník. Měli byste udělat hned několik úkonů, aby se po zimním období rychle vzchopil a vy z něj měli radost.

Očistěte a provzdušněte trávník

Nejprve trávník zbavte listů, větví a dalších nahromaděných věcí. Přejděte k vertikutaci. Jde o důležitý krok, který znamená provzdušnění trávníků. Mech, posekaná tráva, plevel a další zbytky vytvoří na povrchu vrstvu, která ucpává průchod vzduchu do půdy.

Následkem toho dochází k tvorbě plísní a zkracování travních kořenů či uhynutí stébel trávy. Z toho důvodu je vertikutace velmi důležitá, jinak byste se v létě nemuseli dočkat krásně zelené trávy. Na menší prostor můžete použít vertikutační hrábě a na větší třeba benzinový vertikutátor.

Vápnění

Mechy rostou zejména na místech, kde je stín. Můžete s ním bojovat s pomocí vápna. Nesypte ho po celé zahradě, ale zejména tam, kde vám mech roste. Díky vápnění se zvyšuje zásaditá reakce půdy a tím zamezuje růstu mechu. Zahradu vápněte hašeným vápnem.

Zasejte novou trávu do prázdných míst

Po dokončení vertikutace uvidíte, kde vznikla prázdná místa. Ta budete muset dosít. Nedělejte to bezprostředně po vertikutaci, ale proveďte to zhruba sedm až deset dní poté. Mělo by jít zřetelně vidět, kde tráva chybí, abyste ji zbytečně nesázeli tam, kde je schopná sama dorůst.

Do půdy nasypte v malé vrstvě trávníkový substrát a rozesejte semena. Následně půdu trochu prohrábněte hráběmi a jemně udusejte, aby semena neodnášel vítr a déšť.

Hnojení

Nakonec zbývá trávník pohnojit. Jde o velmi důležitý krok, protože skrz něj dostane trávník potřebné živiny, aby zdravě rostl a zelenal se. Hnojivo by mělo obsahovat hlavně draslík, fosfor a velké množství dusíku.

Začít hnojit trávník můžete v dubnu či případně na začátku května. Když dodržíte všechny předchozí kroky, měl by se váš trávník začít rychle zelenat. Přečtěte si, proč má bělení kmenů ovocných stromů smysl.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod