Vypěstujte si doma čajovníkový strom. Vypadá krásně a zbaví vás kožních plísní

 Zahrada 
12. června 2019 10:07 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Čajovníkový strom vypadá hezky a ještě léčí Internet
Rádi používáte tea trea? Zkuste si tuto rostlinu vypěstovat sami doma. Kromě toho, že vám ozdobí byt a v létě třeba terasu nebo balkon, ještě díky této rostlině získáte nejsilnější přírodní antiseptikum.

Čajovníkový strom, tea trea či Kajeput střídavolistý - to vše jsou různé názvy pro rostlinu s latinským názvem Mealeuca acuminata. Jde o stálezelený keř, který si můžete vypěstovat ze semínka. Rostlina vypadá velmi dekorativně a navíc má široké využití v léčitelství.

Kajeput má sytě zelené čárkovité listy, které voní po citrusech. Na jaře kvete bílými květy. Čajovníkový stom je příbuzný eukalyptům a myrtám. Právě z čárkovitých listů se získává známý tea tree oil, který má antibakteriální a fungicidní účinky. Jeho silné antimykotické účinky se osvědčily například při léčbě kožních plísní nohou a nehtů.

Užitečná pokojovka

Čajovníkový strom pochází z australských bažin a u nás jej lze pěstovat pouze jako pokojovku, kterou můžete dát od května do září i ven. Snese teploty do -2 °C, při větších mrazech by rostlina uhynula.

Obsahuje vysoké množství silic, které jsou nejsilnějším přírodním antiseptikem a najde své uplatnění v léčitelství. Získáte tak nejen ozdobu do svého bytu, ale zároveň velmi silnou léčivku.

Jde to i ze semen

Tea tree můžete pořídit v zahradnictví jako malou rostlinku, ale pořídit lze i semena. Vzhledem k tomu, že jde o keř původem z bažinatých oblastí, je třeba dát semena na povrch substrátu, který musíte udržovat neustále vlhký. 

Nejlépe je ještě nádobku se semínky zakrýt igelitovým sáčkem, a tak vytvořit rostlině vyloženě skleníkové podnebí. Častější zálivka je jednou z nejdůležitějších podmínek pro úspěšné pěstování této rostliny.

Chraňte Kajeput před mrazem

Jakmile teploty začnou klesat k 0 °C, je dobré rostlinku uklidit někam do tepla. Květináč dejte ideálně do světlé místnosti se zimními teplotami kolem 10 °C. Přes léto jinak snáší plné slunce a častou zálivku, v zimě je dobré zálivku snížit tak, aby pouze substrát nevyschl. Když se vašemu čajovníkovému stromu povede, dosáhne výšky asi 60 - 70 cm. Doma si můžete vypěstovat i opravdový čajovník, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47