Jak perfektně vyčistit bazén? S vysavačem to hravě zvládnete

 Zahrada 
08. června 2019 09:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
O čistotu bazénu je třeba se starat Depositphotos
Obliba zahradních bazénů rok od roku stoupá, protože v létě lidem přináší příjemné osvěžení v parných dnech. Jenže o bazén je také potřeba se starat. Do špinavé vody se nikomu nechce. Důležitou výbavou každého bazénu by tak měl být i speciální vysavač.

Bazénový vysavač ocení každý majitel bazénu, protože velmi usnadní a urychlí péči o čistotu vody v bazénu. Efektivně vysajete mechanické nečistoty ze dna bazénu a některé modely dokáží vyčistit i stěny bazénu. Poradíme, jak vybrat ten správný vysavač pro váš bazén. Obecně se dá říct, že existují tři typy bazénových vysavačů:

  • Automatické bazénové vysavače
  • Poloautomatické bazénové vysavače
  • Ruční vysávací hlavy

Každý z nich zvládá něco jiného, takže člověk by si měl vybírat podle toho, co od vysavače očekává. Důležitou roli hrají i finanční možnosti každého.

Automatické bazénové vysavače

Tato sofistikovaná zařízení stojí na samém vrcholu mezi bazénovými vysavači. Automatické bazénové vysavače stačí ponořit do vody, veškerou práci odvedou za vás a budou pracovat i v době vaší nepřítomnosti. Vyčistí dno i stěny bazénů. Nevyžadují propojení s pískovou filtrací, protože nečistoty sbírají do integrovaného vaku/sáčku/cartridge. Po jejich naplnění velmi jednoduchým způsobem obsah vyprázdníte. Tyto hvězdy mezi bazénovou výbavou jsou vhodné pro všechny typy velkých zapuštěných bazénů různých tvarů i s různě profilovaným dnem.

Poloautomatické bazénové vysavače

Poloautomatické bazénové vysavače fungují díky napojení na pískovou filtraci, přičemž podle konkrétního modelu vyžadují, aby její výkon (průtok) byl minimálně 4 m3/h. Platí, že čím je filtrace výkonnější, tím efektivnější je práce vysavače. Pohyb po dně bazénu zajišťuje pulzní membrána. Efektivně a samy bez nutnosti obsluhy vysávají všechny mechanické nečistoty ze dna a některé modely i ze stěn bazénu. Jejich sestavení a zprovoznění je absolutně jednoduché, nepotřebujete žádné nářadí. Po sestavení a připojení je stačí jen ponořit do vody.

Ruční vysávací hlavy

Ruční (mechanické) vysavače se hodí spíš k opravdu menším bazénům a fungují díky napojení na pískovou filtraci – využívají její sací efekt. Nevýhodou je nutnost osobní obsluhy, kdy pomocí teleskopické tyče, na jejímž konci je umístěna vysávací hlava, budete vysávací hlavu posunovat po dně bazénu. Hlava nasává nečistoty spolu s vodou do hadice, která je skimmerem odvádí do čisticího ústrojí pískové filtrace. Samotné vysávání není fyzicky nic náročného a zvládne je každý. Někteří zahrádkáři ruční vysávací hlavy využívají i na vysávání mechanických nečistot ze sběrných nádob na dešťovou vodu, sudů apod. O tom, jak bazén na zahradě zabezpečit před dětmi, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod