Kazí se vám brzy jahody? Proti plísni zabere jednoduchý domácí roztok
Pokud patříte k těm, kteří si jahody běžně kupují právě v obchodech, tak nám určitě dáte za pravdu, že jejich výdrž není nikterak dlouhá. Pokud je hned nezkonzumujeme, tak se na nich i po krátké době v chladničce objeví bílý povlak, který znamená pouze jediné. Jahody mohou putovat rovnou do koše.
Jak uskladnit jahody a ochránit je před plísní?
Už vícekrát jsme psali o tom, že ovoce i zelenina by se měla před uskladněním v chladničce umýt a pořádně usušit. U jahod však platí, že byste je měli umýt ve speciálním roztoku, který si jednoduše připravíte i vy.
Připravte si roztok na jahody
Co budete potřebovat?
- 250 ml octa
- 2,5 litru vody
Ocet smíchejte s vodou a jahody ponořte do roztoku na několik minut. Pak je dobře propláchněte čistou vodou a osušte. Poklaďte je na papírovou nebo bavlněnou utěrku a sušte, dokud nebudou zcela suché.
Takto dokážete prodloužit životnost jahod i o několik dní, a to díky tomu, že ocet dokáže zničit bakterie a plísně, které jste na jahodách přinesli.
Zásady, které byste neměli podceňovat
V zásadě platí, že byste jahody nikdy neměli zbavovat zelené stopky před tím, než je budete konzumovat. I to má totiž vliv na výdrž jahod v chladničce.
Samozřejmě, nezapomínejte na třídění jahod. Pokud si domů z obchodu přinesete napadenou jahodu, která už má na sobě zárodky plísně, tak ji vyhoďte, jinak plíseň velmi rychle napadne i ostatní plody. Pak se může jednoduše stát, že v koši skončí všechny jahody a nejen jedna plesnivá. (Dále čtěte: Nenechte si od vos ničit ovoce! Zbavte se jich pomocí pastí!).