Vybíráme novou sekačku. Na co si dát největší pozor?

 Zahrada 
01. června 2019 07:17 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr nové sekačky nemusí být vůbec jednoduchý Pixabay
Letos se zdá, že bude vláhy dost. Mnoho zahrádkářů proto vybírá novou sekačku, aby se s trávníky mohlo vypořádat. Přinášíme důležité rady.

Při výběru je třeba si uvědomit, že neexistuje žádné univerzální pravidlo. Vždy je třeba přizpůsobit nákup své situaci. Jinak se bude rozhodovat majitel zahrádky o výměře tři sta metrů čtverečních, a jinak člověk, který se musí starat o hektarový sad.

Elektřina nebo benzín?

Na tuto otázku není za všech okolností jednoduchá odpověď. Elektřinu lze doporučit jednak tam, kde je nablízku zásuvka. Ale také může být pro mnohé podstatný fakt, že při provozu elektrické sekačky nevznikají škodlivé spaliny. Je totiž docela paradoxní, že zatímco automobily a další zdroje znečištění jsou doslova pod drobnohledem, zahrádkáři v klidu vdechují spaliny vznikající provozem nekvalitních benzinových motorů.

Jestliže ale máte za úkol sekat pozemek, kde elektřina nablízku není, zdá se benzin jako jasná volba. To naštěstí přestává být pravda, protože na trhu je nepřeberné množství akumulátorových sekaček, které mají potenciál benzinové sekačky časem vytěsnit. Výhodou může být, jestliže máte solární panel. Pak si můžete akumulátory nabíjet přímo ze sluníčka. Jediné omezení souvisí s maximální plochou, kterou posečete na jedno nabití. Bývá to obvykle asi 500 metrů čtverečních. Řešení tedy spočívá v nákupu většího počtu akumulátorů, které máte připraveny do akce.

Šíře záběru

Pro malé plochy stačí malá sekačka s šíří záběru třeba jen 32 cm. Takový stroj se hodí k udržování asi 150 metrů čtverečních. Pro větší plochu už potřebujete něco pořádnějšího. Pro 500 metrů čtverečních využijete záběr kolem 42 cm. Pro dvojnásobný pozemek pak klidně 60 cm.

Pojezd ano či ne?

Pro nejmenší pozemky se dá obejít bez pojezdu, ale jakmile sekáte nad 500 metrů čtverečních, bez pojezdu se určitě neobejdete. Jestliže musíte udržovat pozemek nad 1000 metrů čtverečních, měli byste dokonce uvažovat o nákupu zahradního traktůrku. Ale to záleží samozřejmě jen na vás. Také je možné nechat část pozemku v podobě louky. Podpoříte tak včely i další užitečný hmyz. Zvýšíte výnosy z vašich zahrádek a zejména stromů. Nezapomeňte také sekačku na sezonu řádně připravit. Inspirovat se můžete třeba zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47