Zahradou může protékat i potok bez vody. Stačí mít velkou zásobu kamení

 Zahrada 
14. června 2019 18:04 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Kamenný potok má energii i bez vody Internet
Pojem suchý nebo také kamenný potok byl pro Evropany ještě před pár lety většinou neznámý pojem. Kdo chtěl mít na zahradě vodní prvek, vytvořil si klasický potůček, jezírko nebo tůňku. Ale své kouzlo má i potok bez vody.

Kamenné potoky nejsou žádnou módní novinkou. Už v dávných dobách zdobily japonské nebo čínské zahrady. Lidé je stavěli v místech, kde bylo sucho nebo kde z jakéhokoliv jiného důvodu nemohla protékat skutečná voda. Kamenné potoky budily na první pohled dojem, že jen vyschly a čekají na první kapky deště.

Do českých zahrad proniká hodně japonských prvků a suché potoky jsou jedním z nich. Krásně a přirozeně rozdělí zahradu na různé zóny, vyplní nevyužitý prostor a dodají prostoru punc jedinečnosti. Navíc jejich výstavba není nijak složitá. Stačí si zajistit dostatečné množství kamení. Někdo potok vytvoří z jemného štěrku, jiný z oblázků, záleží na každém staviteli.

Výhody suchého potůčku

Důvodů, proč si na zahradě postavit kamenný potok, existuje mnoho.  Každého přesvědčí něco jiného. Za výhody lze považovat například i tyto aspekty:

  • Suchý potok zvládnete postavit vlastníma rukama. A když si zajistíte v přírodě dostatek materiálu, ani vás to nebude moc stát.
  • Výstavba je velmi rychlá. Nejvíce času vám zabere vymyslet, kudy potok povedete. Když se do toho pustíte, zvládnete vše od výběru lokality přes označení koryta až po naplnění kameny během jednoho víkendu.
  • Suchý potok se snadno udržuje.
  • Výběr rostlin není omezen. Zatímco pro pěstování v přírodním vodním útvaru musíte vybírat jen vodomilné rostliny, v tomto případě to neplatí.
  • Suchý potok je bezpečný pro malé děti.
  • V suchých proudech, na rozdíl od přírodních vodních zdrojů, se nenacházejí otravní komáři.
  • Suchý potok vypadá dobře nejen v kopcovitém terénu, ale i na úplné rovině.

Zvolte trasu potoka

Ze všeho nejdříve si promyslete, kudy potok povede a jak bude vypadat. Je třeba mít představu nejen o délce, ale i šířce. Můžete si vybudovat i krátký potůček, ale vždy bude tento prvek vypadat lépe, pokud bude procházet větší částí zahrady. Příliš krátké potůčky působí většinou disharmonicky.

Když máte základní představu o podobě suchého toku, připravte si terén. Místo by mělo být bez hrud, plevele a mělo by být zarovnané. Do připraveného terénu si pak vytvořte obrysy potoka, a to pomocí písku, vápna nebo třeba rozvinutého lana.

Velké kameny tvoří okraj

Když máte tvar potoka navržený, můžete si vzít větší kameny a tvar potoka jimi olemujte. V této fázi ještě máte stále čas vše změnit a obrys svého dílka upravit. Pokud jste spokojení, odstraňte horní vrstvu země i s kořeny trav a plevelů. Na připravenou plochu natáhněte pevnou fólii, kterou používají zahrádkáři proti prorůstání plevele. Je obzvlášť důležité si s fólií pohrát tak, aby po navezení výplně nikde nevykukovala.

Jakou výplň použijete, záleží čistě na vás. Nejpřirozeněji bude vypadat, když použijete kámen, který se v dané lokalitě běžně nachází. Ale ani jiným druhem kamene nic nepokazíte, vše záleží na vašem vkusu a vaší fantazii. Vždy se ale řiďte pravidlem, že je vždy lepší vybrat jeden dominantní druh kamene, jakékoliv kombinace vypadají neesteticky. Na druhou stranu klidně volte různé velikosti. Co se týká štěrku, je vhodný říční různé zrnitosti. Mějte na paměti, že vrstva kamení musí být dostatečně silná (alespoň 20 cm), aby opravdu nikde neprosvítala fólie.

Kupovaným kamenem šetřete

Pokud hodláte použít drahé dekorativní kameny z obchodu, rozmístěte je jen po povrchu potoka a vnitřek vysypejte štěrkem. Jinak by vás stavba suchého potůčku vyšla pořádně draho. Až poslední vrstvu představují říční oblázky a dekorativní skály. Hotový a správně založený kamenný potok by měl připomínat vyschlé koryto říčky.

V suchém potoku se samozřejmě mohou nacházet i rostlinky. Lze je vysadit přímo do koryta mezi kameny nebo podél okrajů, nikdy ale ne v celém úseku. Vhodné jsou různé druhy letniček, trvalek, okrasných trav, cibulovin ale i vybraných okrasných dřevin. Na závěr můžete postavit přes potůček i most. Můžete jej vyrobit ze dřeva, ale hezky vypadá i velký plochý kámen. A pokud máte kamení nazbyt, můžete si v zahradě vytvořit i chodník, o tomto tématu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve