Máte nadbytek švestek? Udělejte si z nich medicínu

 Zahrada 
27. září 2019 08:25 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Málokdo ví o léčivých účincích švestek Shutterstock
Závěr léta patří švestkám a stromy jsou jimi zcela obsypané. Lidé z nich vyrábějí povidla, marmelády, pečou z nich buchty nebo z nich dělají pálenku. Málokdo však ví, že mají i léčebné účinky.

Švestky obsahují vitamin E, ale mají spoustu minerálních látek jako například hořčík, vápník, ale také fosfor nebo draslík. Jsou bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny. Vyrobit si z nich tak můžete medicínu, která vám pomůže při střevních problémech a zácpě, snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá chránit srdce a cévy a je také účinná na revnatismus, onemocnění dna, ledvin, jater i krevního oběhu.

Čistící schopnosti

Díky vysokému obsahu vlákniny mají švestky velké čistící schopnosti, takže působí i jako projímadlo. Můžete si díky nim udělat detoxikační kůru. Stačí celý den jíst jen švestky a vypít přes dva litry vody. Lze to opakovat více dnů.

Švestky také odbourávají a vyplavují močovinu, která je původcem nemoci dna. Nejčastěji se usazuje u kloubu palce u nohy a nemocný mnohdy nemůže ani chodit. Jezte tak před hlavním jídlem dvě švestky nebo pijte švestkovou šťávu a stav se určitě zlepší.

Plody jsou prospěšné i pro srdce. Vitamin E, draslík a hořčík chrání před aterosklerózou, tedy kornatěním tepen, dále před infarktem a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Opět tedy neuděláte špatně, pokud si občas švestku dáte. Při hojné úrodě si je klidně zmrazte nebo usušte a jezte je po celý rok.

Díky švestkám můžete chránit i funkci střev. Stačí si večer naložit deset kousků do čisté vody a ráno je nalačno sníst a zapít vodou, ve které byly naložené. Funguje to jako účinné projímadlo. V menším množství můžete podávat i dětem. V jiném případě večer smíchejte dvě deci šťávy ze švestek s obdobným množství vody a tímto nápojem zapijte jednu lžíci lněných semínek. Nesmíte však ráno nikam spěchat, naopak vyčleňte čas na návštěvu toalety.

Proti rakovině

Švestky také chrání střeva. Pokud máte problémy, pomůže každodení konzumace pěti kusů. Můžete tak předejít i rakovině střev. Nevyhazujte ani pecky. Sušené je využijte k výrobě nahřívacích polštářků. Dobře vysušené pecky dejte do bavlněného povlaku a zašijte. Polštářek si pak nahřejte v troubě nebo mikrovlnce a pomůže vám při bolesti svalů nebo břicha.

Můžete si udělat i švestkový nápoj. Potřebujete na něj dvě švestky, jednu broskev, nakrájené jablko a bílý jogurt. Všechno bez pecek rozmixujte a výsledek potom můžete vypít. Do nápoje ale můžete dát třeba i mrkev, hrušku nebo vodu a led. O sušení ovoce a zeleniny jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47