Zkrášlete si záhony či truhlíky ozdobnou kapustou nebo zelím. Ještě není pozdě

 Zahrada 
05. října 2019 13:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zkuste prozářit šedivé podzimní dny odstíny růžové Depositphotos
Zelí a kapusta jsou brány jako zdravá zelenina. Ovšem existují i jejich okrasné druhy. Ty vám dokážou ozdobit nejenom záhony, ale i truhlíky po celou zimu.

Pokud už vám pomalu odkvétají letničky na záhonech a balkonech, je čas přemýšlet po zajímavé podzimní výsadbě. Většina lidí sáhne po osvědčeném vřesu nebo chryzantémách, který dokážou truhlíky nádherně prozářit svými barvami. Ale existuje ještě jeden druh rostliny, který se nádherně vybarví během chladného období. Tím je okrasné zelí a kapusta.

Ještě není pozdě

Okrasné zelí se sice vysévá od května do začátku července, aby do podzimu stihlo vytvořit dostatek dekorativních listů. Nicméně chcete-li si s ním ozdobit záhony ještě letos, pak se porozhlédněte po předpěstovaných sazenicích. Této okrasné rostlince bohatě postačí stejný substrát, který používáte na pěstování vaší zeleniny. Jediné, čeho byste se měli vyvarovat, je sázet rostlinu do půdy hnojenou chlévským hnojem nebo dusíkatými hnojivy. Listy by se vám totiž jinak tak krásně nezbarvily a rostliny by navíc mohly v zimě vymrznout.

Je libo karmínovou kapustu?

Zelí můžete krásně nakombinovat také s okrasnou kapustou. Jejich okrasné odrůdy se často ukrývají pod názvy Brassica oleracea var. sabauda nebo Brassica oleracea var. capitata. Nelekněte se, zprvu její listy budou vypadat zcela jako obyčejná kapusta či zelí. Ale jakmile přituhne, její listy se vybarví do různých odstínů, od sněhově bílé přes růžovou až po karmínovou a fialovou.

V zimě nezalévat

Jak kapustu, tak i zelí můžete za teplého počasí hojně zalévat a její růst podpořit hnojivem na zeleninu. Nicméně s příchodem chladným dnů zálivku omezte a zcela ji zastavte v době, kdy mrzne. Vzniklý led by poškodil kořenový systém. 

Ochutnejte

Možná vás zláká tato krásně zbarvená zelenina k ochutnání. Nemusíte mít obavy. Ani jeden z druhů není jedovatý. Jenom se připravte na to, že jsou poměrně nahořklé a nejsou ani tak křehké, jako listy klasického zelí či kapusty. Nicméně oba v sobě ukrývají cenné vitaminy.

Kombinujte barvy

Oba zmíněné druhy okrasných rostlin můžete rovněž zkombinovat s oblíbeným vřesem i chryzantémami. O jejich pěstování jsme více psali zde. Není-li příliš tuhá zima, rostliny vydrží na záhonech či v květináčích až do příchodu jara.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod