Na terase i balkoně můžete pěstovat krásné jehličnany

 Zahrada 
05. února 2020 16:36 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jehličnany pěstované na balkoně potřebují velké nádoby Depositphotos
Někdo pěstuje rostliny na zahradě, někomu stačí na pár rajčat balkon, vám může na zkrášlení balkonu nebo terasy stačit pár jehličnanů. Výběr je velký a jehličnany rostou v nádobách dlouhá léta.

Než se vrhnete do obchodu, rozmyslete si, kam jehličnan v nádobě umístíte. Je to důležité kvůli tomu, jaký zvolit druh. Jeden druh se totiž hodí do polostínu například ke dveřím, jiným zase na slunnou terasu. Nádoba musí být dostatečně velká.

Obalit nádobu

Vhodné jsou různé materiály květináče od dřeva přes plast až po keramiku a kámen. Vyhněte se ale samozavlažovacím nádobám, kde by mohla při teplotách pod nulou zamrznout voda, což by mohlo poničit kořeny stromků. Nádoba musí kořenům poskytovat dostatečný prostor, po několika letech musíte stromek přesadit do většího truhlíku. Abyste chránili kořeny před mrazem, obalte nádobu pytlovinou nebo textilií.

Stromky sázejte také do kvalitního substrátu a nezapomeňte na drenážní vrstvu. Po zasazení je potřeba je hned důkladně zalít. Zálivka je důležitá, na druhé straně to nesmíte přehánět, protože to způsobí hnilobu nebo zmrznutí rostliny. Třikrát do roka podávejte rostlinám potřebné hnojivo na jehličnany.

Výběr je široký

Vysadit můžete například jalovec, který je vhodný pro slunečná místa. Všechny druhy mají rády světlo, takže pokud je dáte do stínu, nepočítejte s tím, že budou vypadat dobře. Potřebují také lehkou půdu. Existuje celá škála druhů, můžete si vybrat podle libosti od jalovce obecného a jeho druhu Sentinel přes různé poléhavé druhy Glauca nebo Wiltonie až po jalovec šupinatý Blue Star.

Podobné nároky na pěstování jako jalovec má také borovice. Nejčastěji se do nádob sázejí borovice horské. Dobře vypadají i trpasličí odrůdy. Kombinovat je můžete s dalšími rostlinami jako tráva, vřes nebo i růže. Zakrslá odrůda známá jako Mops je odolná a nenáročná na pěstování. Potřebuje ale dost světla a místo nejlépe na přímém slunci. Dorůstá výšky do jednoho metru, poloviny dorůstá odrůda Mini Mops.

Jeden metr

Pěstovat na balkoně můžete i smrčky, které nejsou náročné na stanoviště ani na kvalitu půdy. Vyžadují ale dost vláhy. Do výšky jednoho metru dorůstá odrůda smrku obecného Nidiformis nebo smrk sivý Alberta Globe. Mrazům zase odolá Little Gem.

Do měst se nejvíce hodí na balkon cypřišek, protože je odolný i pro znečištěné prostředí. Odolává i nízkým teplotám. Je náročný na kvalitu půdy a vyžaduje vyšší vlhkost vzduchu. Cypřišek Lawsonův Minima Glauca má výšku asi jeden metr. Snáší i tuhou zimu a vyhovuje mu běžný substrát. Potřebuje slunečné místo nebo polostín. Dostatek vody i kvalitní substrát potřebuje cypřišek tupolistý Nana Gracilis. Zvolit můžete i odrůdu Sun Gold. O bylinkách, které se pěstují nejsnadněji, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod