Ani zima nezatočila s hlodavci, nenechejte je likvidovat vaši zahradu

 Zahrada 
17. ledna 2020 08:40 / Veronika Prášilová
  6
📷
4 fotografie v galerii
Nezvaní hosté mohou na zahradě napáchat velké škody Depositphotos
Ačkoliv panuje zima, mezi zemědělci a zahrádkáři stále přetrvává problém z loňského léta. Tím jsou přemnožení hraboši a hryzci, kteří mají díky nadprůměrně vysokým teplotám doslova hody, a už teď je jasné, že úroda bude kvůli nim opět s největší pravděpodobností mizerná.

Pokud s nimi na svém zahradě nebo pozemku bojujete také vy, pojďte se podívat na několik rad, které je pomohou z vašeho okolí vypudit.

Nezvaný host jménem hraboš

Narazili jste na zahradě na tří až čtyřcentimetrové díry vedoucí pod zem, u nichž jsou zbytky rostlin i drobné černé kousky trusu? Pak si můžete být jisti, že se k vám do zahrady nastěhoval hraboš. Na rozdíl od myši má menší uši, které pokrývá srst, jeho délka je okolo 10 cm, z toho ocas měří okolo 3 cm.

Nejhorší vlastností hrabošů je, že se velmi rychle rozmnožují, jelikož samička dokáže za sezonu až čtyřikrát vrhnout mláďata, kterých je celkem okolo pětadvaceti. To je na jednu stranu děsivé, na druhou stranu přichází v pravidelných dvou až čtyřletých intervalech jejich vymírání, jelikož se hraboši nedokáží uživit, a svou práci odvedou i predátoři.

Sečte trávu, sbírejte ovoce

Pokud na hraboše narazíte, měli byste ve své zahradě začít něco dělat jinak. V sezoně je prevencí proti jejich uhnizďování pravidelné sečení trávy a sběr padaného ovoce. To spolu se starým kompostem hraboše láká, takže pokud zahradu důkladně uklízíme, bude pro hraboše méně zajímavá. Mnohem větším problémem než hraboši jsou však hryzci. Ti jsou až dvojnásobně větší, takže jdou poměrně dobře rozpoznat. Velikostně tomu odpovídají i nory.

Hryzce lákají kořeny dřevin

Hryzcům se nejlépe daří v zahradách, které jsou v blízkosti řek a rybníků, nebo mají pod sebou vysokou hladinu podzemních vod. Tito tvorové se vyžívají v tom, že ožírají kořeny ovocných i okrasných dřevin, takže jsou schopni zlikvidovat všechny mladší keře a stromky. Špatnou zprávou je, že se těchto hlodavců dá jen velmi těžko zbavit. Na některé zabírají akustické odpuzovače, na jiné je třeba použít silnější kalibr v podobě vykuřování.

Lákejte na jablka

Nejméně humánní je použití jedů, které navíc může ohrozit všechna ostatní zvířata. Máte-li menší zahradu, zkuste nastražit klasické pastičky na myši, kdy je pro ně největším lákadlem kousek jablka. Dejte si však pozor, hryzci jsou velmi vychytralí, proto musíte návnadu do pasti dobře upevnit.

Mnoho zahrádkářů trápí také častý obyvatel zahrad, a sice krtek. I tady existuje několik způsobů, jak ho ze své zahrady vypudit, i když i on je velmi zdatným protivníkem. Několik prověřených fíglů naleznete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod