Máte rádi lněné oblečení? Plodinu, ze které se vyrábí, můžete pěstovat na své zahradě

 Zahrada 
27. října 2018 17:26 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Len je okrasa každé zahrady i louky Pixabay
Jde o opravdu užitečnou rostlinku. Využívá se snad ve všech odvětvích, které vás jen napadnou. Textilní, technický i potravinářský průmysl ho dokážou využít vskutku maximálně.

Len patří ke starým kulturním plodinám, v Mezopotámii bylo jeho pěstování známo už 6 tisíc let před n. l. A ani staří Egypťané nebyli pozadu, mumie faraónů byly zavinovány do asi 200 metrů dlouhého pruhu lněné tkaniny, která vydržela dodnes.

Ozdoba zahrady

Rozkvetlé lněné pole, které se honosí modrými kvítky, umí doslova rozveselit okolí. Už před dávnými časy sloužil len jako velice výživná potrava. Později pak i k výrobě plátna, které poslední roky znovu začíná nabírat na oblíbenosti.

Len patří mezi jednoleté rostliny. Je vysoký až jeden a půl metru a má nádherné květy. Jsou jasně modré nebo fialové. Mohou být ale i bílé nebo narůžovělé. Zahradu zdobí především v době letních prázdnin.

Pěstování

Nejlepší pěstitelské podmínky pro len jsou charakterizované nadmořskou výškou do 450 m, lehčími písčitohlinitými půdami s pH 5,5–7 a celkově sušším klimatem. Možná právě proto se lnu daří nejvíce v podhůří a na Českomoravské vrchovině. Rostlina se seje od konce března do konce dubna.

Semena sbíráme v době plné zralosti, kdy v tobolkách chrastí. Následně se pak suší, například v troubě, avšak při mírné teplotě – do 45 stupňů. Semena jsou plochá, žlutohnědá, bez vůně a zápachu a při požití jsou slizovitá a mastná. Uskladňují se na stinném, vzdušném a suchém místě.

Využití lněného semínka

Lněná semena obsahují 30–40 % oleje, který se používá hlavně k technickým účelům – například k výrobě mýdla, kosmetických prostředků, fermeže, tiskařských barev, linolea, tmelu a podobně. V některých státech je používán jako olej stolní. Semena se používají v klasické medicíně i ve veterinárním lékařství.

Sliz vylučovaný osemením je surovinou k výrobě apretury na textil. Semena na sebe dokážou neuvěřitelným způsobem vázat vodu, a tak až několikrát navýšit svůj objem. Dále pak obsahují ve slupce velké množství slizovitých látek, které mají příznivé účinky na trávicí trakt. Semena lnu mají projímavý a protizánětlivý účinek.

Skvěle působí při zácpě, očišťování střev, zánětech dýchacích cest, trávicího ústrojí a močových cest. Zevně se používají při popáleninách, zánětech sliznice a kůže. Ve formě obkladu bezvadně pomáhá i při otocích a vředech. S bolavým žaludkem i zažíváním si poradí stejně dobře také bukvice.

Ovšem pozor – lněná semena nemohou být strávena vcelku. Musíme je napřed rozdrtit. Rozemeleme je v malém mlýnku na kávu, teprve pak používáme. 

Ochutnejte sušené lněné placky

Semínka lnu namixujte s kořením (kmín, chilli, paprika, česnek, mořská sůl, případně i sójová omáčka). Přidejte trošku vody a udělejte těsto. Z toho pak tvarujte placky různých tvarů. Placky sušte na sluníčku nebo přímo na lehce rozpálené plotně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod