Nastává čas na předpěstování zeleniny. Rady pro kvalitní úrodu
Pokud zrovna přemýšlíte, jak na to, můžete se inspirovat třeba v našem článku.
Které druhy potřebují přípravu
Zatímco některé druhy zeleniny nepotřebují žádné přípravy a na jaře se zasadí přímo do země, jsou i takové, které potřebují takzvaně předpěstovat. Tento krok je typický například pro kedlubny, zelí, rajčata, papriky nebo okurky, a můžete se do něj pustit klidně hned.
Jak na to
Pokud jste se rozhodli, že se do předpěstování pustíte, připravte si k ruce následující pomůcky:
- dostatečně velkou misku,
- substrát, který neobsahuje moc živin,
- průhlednou fólii,
- semínka zvolené zeleniny.
Takzvanou výsevní misku naplňte asi do dvou třetin vhodným substrátem, jehož povrch následně posypte vybranými semínky. Jakmile máte hotovo, opět naneste vrstvu hlíny a vše opatrně zalijte odstátou, ideálně vlažnou vodou.
Na topení ne
Pokud máte hotovo, překryjte celou misku průhlednou fólií a umístěte ji na teplé, ale ideálně stinné místo. Určitě není vhodné ji pokládat na topení, jelikož ideální teplota pro pěstování je do 22 stupňů Celsia.
Tip
Při pokládání fólie na misku myslete na to, že ji bude třeba minimálně dvakrát odkrývat, takže ji neinstalujte příliš pevně.
I semínka potřebují vzduch
Díky umístění fólie dochází k rychlejšímu růstu rostlinek, proto je pečlivě sledujte, a jakmile začnou rašit, začněte jim několikrát denně fólii odkrývat. Zajistíte jim tak dostatek vzduchu a potřebného světla.
V začátcích přitom stačí větrat jednou, maximálně dvakrát za den. A až budou sazenice dostatečně silné, začněte si chystat květináče, které budou přestupní stanicí na cestě do zahrady.
A pokud toužíte sklízet nějaké výpěstky už nyní, zkuste si doma zasadit některou z populárních bylinek. Mnohým se totiž daří i doma za oknem. Které to jsou a co k životu potřebují, si můžete přečíst v našem článku zde.