Bez motyky se neobejde žádný zahrádkář. Každý typ je ale vhodný k jiné práci

 Zahrada 
30. března 2020 11:16 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Motyka je pro zahradníka nepostradatelným pomocníkem Depositphotos
Motyky jsou naprosto nepostradatelnými pomocníky pro každého zahrádkáře. Navíc si snad žádný majitel zahrady nevystačí jen s jednou motykou. Každý typ je totiž vhodný pro trochu jinou činnost. Jak vybrat tu správnou?

Vždy je nutné si vybrat motyku pro daný účel a zároveň takovou, se kterou se vám bude dobře pracovat. Musí vám zkrátka sednout do ruky. A i když se může na první pohled zdát snadné vybrat vhodnou motyku, zas tak jednoduché to není. Poradíme, na co se při výběru motyky zaměřit i to, který typ se hodí ke konkrétní činnosti.

Motyka zastane velké množství práce, pomůže vám s kypřením, pletím i okopáváním. Pro rostliny jsou tyto činnosti velmi důležité. V těžkých a slehlých půdách se jim dařit moc nebude, navíc neprokypřené půdy přispívají k vysokému úniku vláhy, která pak rostlinám chybí. Už naši předci věděli, že po dešti je vhodné půdu nakypřit. Tím se přeruší proces vzlínání vody k povrchu záhonů. Ušetří to poměrně hodně vody, což se v současné době, kdy se potýkáme se suchem, docela hodí.

Malé i velké motyky

V prvé řadě se budete muset rozhodnout, zda potřebujete malou motyčku nebo její velkou příbuznou. S malou motyčkou musíte počítat s tím, že se budete muset k práci ohnout. Někdo ale záhony raději okopává menším nástrojem. Pokud si pořídíte typ, který má z jedné strany motykovou část a z druhé bodáky, získáte dalšího pomocníka nejen pro kopání a kypření, ale i třeba vytváření řádků.

Pomocí motyky můžete i odstranit kořeny náletových keřů nebo velký plevel, to už ale budete potřebovat těžší motyku s dlouhou násadou.

Různá práce, různý typ nářadí

Na každou práci se hodí trochu jiný typ motyky. Vždy ale platí dvě pravidla. Při nákupu motyk dbejte na to, aby kovová část byla z jednoho kusu (tedy pracovní část i oko motyky, kde je uchycena násada). U násad pak dejte přednost jasanu, habru, akátu nebo buku.

  • Na hrubší práce potřebujete motyku velkou, s delší násadou, ve tvaru dlouhého lichoběžníku.
  • Na kypření půdy nejlépe využijete motyčku ve tvaru hrabiček – ale pouze v lehčích půdách.
  • Krátkou a širokou motykou můžete dobře podřezávat mladé plevele.
  • Úzkou motyčkou se budete s lehkostí prokopávat mezi jednotlivými rostlinami.
  • Do kytkových záhonů nebo k obdělání menší plochy použijete malé motyčky s krátkými násadami. Ty se hodí i k jemnějšmu kypření letničkových záhonů, které jsou hustěji osázeny.
  • Brambory se dobře obdělávají motykou srdcovou – dobře se jí hloubí rýhy k vysazení, snadno se jí i kopčí, včetně podzimního kopčení hlíny k růžím.
  • Pořídit lze i úzkou lehkou motyčku srdčitého tvaru, kterou využijete i při okopávání trvalek, jako jsou třeba jiřiny nebo pivoňky.
  • Okopávání jahod vám půjde lépe s širší ostrou motyčkou na dlouhé násadě.
  • Do zeleniny zvolte typ s šířkou pracovní části podle meziřádků.

Roli hraje i materiál

Velmi důležitou roli hraje především materiál, z něhož jsou násada a také pracovní část vyrobeny. Klasiku u násady představuje zejména dřevo. To je nejčastěji v kulaté variantě. Musí být dokonale ohoblováno, aby bylo maximálně hladké. A jak jsme už psali výše, ideální je jasanové, habrové, akátové nebo bukové dřevo.

Pracovní část je vyrobena z kovu. Může se jednat o klasický kov, který je natřen barvou, nebo o nerezové násady. Ty jsou výhodnější, jelikož vám i po čase a styku s vlhkostí nezreznou. O tom, jak vybrat hrábě, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod