Pokud vám na zahradě roste hluchavka, máte přírodní lékárnu stále po ruce

 Zahrada 
17. května 2020 22:00 / Hana Jordánová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Hluchavka je plevel, který léčí Archiv
Kdo by neznal hluchavku. Vídáme ji snad všude v přírodě a v drtivé většině ji považujeme za plevel. Víte ale, že má významné léčivé účinky? A možná ji najdete i na vlastní zahradě, takže máte přírodní lékárnu stále po ruce.

Hluchavky jsou jednoleté, dvouleté nebo vytrvalé byliny. Některé jsou jen 10 – 30 cm vysoké, jiné dorůstají klidně 60 – 80 cm. Mají jednoduché řapíkaté listy, které při rozemnutí vydávají typický zápach. Barva květů je bílá, žlutá (pitulník), růžová, fialová či purpurová. Obsahuje  železo, zinek, vápník a křemík.

Některé druhy rostou ve světlejších vlhčích lesích, křovinách a potočních nivách, další najdeme na rumištích, skládkách, zanedbaných okrajích parků nebo jako plevel v polních a zahradních kulturách. Používá se vnitřně jako čaj z květů, listy a nať pak zevně.

Co se sbírá

Na čaj se sbírá květ nebo celé vrcholky rostlin na počátku kvetení. Droga je téměř bez pachu a má slabě hořkou chuť. Snadno vlhne a hnědne, zejména ta pomačkaná, a tím se stává nepoužitelnou. Doporučuje se po přirozeném sušení ještě krátké zahřátí umělou teplotou. Hluchavka je medonosná rostlina. Nektar z květů je jedlý a má příjemnou nasládlou chuť. Na obklady či koupele je pak možno použít prakticky celou nasušenou rostlinu.

Léčivé účinky

  • Upravuje činnost trávicí soustavy.
  • Pomáhá proti kašli, ředí hlen, užívá se vnitřně v nálevu jako prostředek usnadňující vykašlávání (několikrát denně 2 až 3 čajové lžičky na šálek vody) při zánětech horních cest dýchacích, chronické bronchitidě apod.
  • Tlumí a harmonizuje menstruaci, má protikřečové účinky, takže mírní také bolesti při menstruaci, pomáhá taky při zánětech vaječníků a posiluje dělohu.
  • Pomáhá při zánětech močového měchýře a ledvin.
  • Podobně jako kopřiva pročišťuje krev i slezinu.
  • Efektivně podporuje funkci jater a ledvin.
  • Pomáhá při léčbě hemoroidů.
  • Má pozitivní vliv na tvorbu žluči a přináší kompletní úlevu při trávicích potížích, jako je průjem, zácpa či podrážděný žaludek.
  • Upravuje střevní činnost a reguluje stolici.
  • Má pozitivní efekt na reprodukční orgány u žen i mužů a při různých gynekologických problémech.
  • U starších osob napomáhá redukovat problémy s inkontinencí a prostatou.
  • Má příznivý účinek při problémech s nespavostí, nervozitě, podrážděnosti apod.
  • Je velmi účinná na pokožku, kde se využívají zejména listy a nať.
  • Výtažky z hluchavky jsou využívány ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu, kde se přidávají do přípravků, které mají zklidňující a protizánětlivý efekt.

Hluchavku lze použít i jinak. Zkuste naše recepty, určitě budete mile překvapeni.

Čisticí čaj

Směs hluchavky, řebříčku a kontryhele zalijte vodou a přiveďte k varu. Poté nechte vychladnout. Doporučují se 1 - 2 šálky denně. Nedoporučuje se ale užívat dlouhodobě bez přestávky.

Vlasový přeliv

Hluchavka je podobně jako kopřiva úžasná na vlasy, které posilní a dodá jim krásný lesk. Dokáže také mírně zesvětlit odstín vlasů, proto je ideální zejména pro blondýnky.

1 vrchovatou čajovou lžičku sušené nebo čerstvé hluchavky přelijte 250 ml vroucí vody, nechte 5 - 10 min odstát, zceďte a nechte vychladnout. Vlasy po umytí přelijte nálevem a pokračujte v další úpravě, jak jste zvyklí. Vlasy poté není potřeba oplachovat.

Koupele nebo lázeň na nohy

Na dva díly hluchavky přidejte jeden díl třezalky, přidat můžete i dubovou kůru. Převařte 3 lžíce této směsi, nechejte vychladnout a přeceďte do lázně. Při koupeli si dopřejte hluchavkový čisticí čaj.

Obklad na ekzémy a rány

Hluchavkovou nať doplňte natí fialky a mletou dubovou kůrou (vše seženete v bylinkářství). 3 lžíce směsi dejte do 1/2 litru vody, krátce povařte a nechte vylouhovat. Do výluhu namočíme látku a obklad přikládáme vlažný 3x denně.

Hluchavková tinktura

1 lžíci květu hluchavky zalijte 1 litrem alkoholu (např. vodky) a nechte 2 – 3 týdny odstát. Poté přeceďte. Využijete při gynekologických obtížích i nespavosti.

Kuchyně

Využití najde hluchavka také v kuchyni při výrobě zeleninových salátu, do pomazánek nebo do nádivek. Barevnými květy pak lze ozdobit různé poháry nebo dezerty.

Interesantní a nenáročná okrasa

Pokud jste se snažili hluchavku ze svých zahrad odstranit jako plevel, dejte jí šanci. Lze ji totiž použít i jako okrasu. Hluchavka vyniká svou nenáročností a poslouží dobře coby půdopokryvná rostlina, kde vytvoří oslnivý květinový koberec. Pěstování je možné v půdní formě či v dekorativních zahradních kultivarech. Hluchavka pitulník či skvrnitá zkrášlí stinný kout zahrady. Pohledné rostliny jsou navíc i potravou včelám či motýlům.

Hluchavku lze považovat za vzdálenou příbuznou kopřivy, neboť si jsou podobné. Možná patříte k té generaci, kdy jako děti jste si rády pochutnávaly na květech hluchavky, ze kterých jste vysávali sladký nektar. Hluchavka je takovým evergreenem a určitě stojí za pozornost pro svou krásu i blahodárné účinky. Jak proměnit zahradu v kvetoucí louku, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod