Vytvořte si relaxační zákoutí v zahradě s japonskými prvky

 Zahrada 
14. dubna 2020 14:08 / Veronika Prášilová
  0
📷
9 fotografií v galerii
Exotickou oázu klidu si můžete užít i u vás doma Depositphotos
Bublající potůček, netradiční rostliny různých barev a tvarů, úhledně poskládané kamínky, exotické dekorace. Při pohledu na japonskou zahradu se asi každému zatají dech. Kdo by takovou nechtěl? Přitom je to tak jednoduché. A nepotřebujete ani příliš prostoru. Vhodně zvolené dekorace a zahradní prvky vykouzlí i z vaší zahrádky oázu klidu a pohody.

Japonská zahrada má své zákonitosti. Nikdo vás ale nebude kritizovat, když si to uděláte po svém. Podívejte se do fotogalerie pod článkem, kde se můžete inspirovat jednoduchými prvky, které vaši zahradu povýší nejméně o jeden dekorativní level.

Co by nemělo chybět

Nebudeme zabíhat do detailů a principů tvorby japonských zahrad. Rádi bychom vás inspirovali několika zajímavými prvky, které vaši zahradu zútulní a při pohledu na ně se budete cítit příjemně. Základními prvky japonských zahrad jsou přírodní různě tvarované kameny, písek nebo štěrk, dřeviny menšího vzrůstu, vodní prvky a třeba i dekorace z bambusu.

Od azalek po sakury

Co se týká rostlin, výběr je široký i v našich končinách. Vaše zahrada může hrát všemi barvami po celý rok. Od jarních krásek v podobě magnolií a sakur přes letní pestrobarevné azalky a rododendrony, podzim může patřit japonskému javoru (javor dlanitolistý „Shania“) a v zimě se potěšíte sytě zelenými borovicemi.

Báječně vypadají i bambusy, které velmi rychle rostou a množí se, a tak si z nich časem budete moci dělat zajímavé dekorace. Bát se nemusíte ani vzrostlejších bonsají, které můžete pěstovat v květináčích a na zimu je schovávat, nebo je klasicky zasadit, nechat růst a tvarovat dle fantazie.

Relaxujte u vody

Ať už se rozhodnete pro malé jezírko s pestrobarevnými kapry koi, nebo jen fontánku s vodou stékající po kamenech, jistě to bude jeden z nejvíce uklidňujících prvků ve vaší zahradě. Můžete se pustit i do malého zurčícího potůčku s koloběhem vody. Přes něj pak jistě svépomocí zvládnete udělat dekorativní most, který do japonské zahrady také patří.

Želva pro štěstí

V japonských zahradách nikdy nechybí symboly štěstí, tedy posvátný jeřáb nebo želva. V každé zahradě by měl být jen jeden z těchto symbolů přinášejících štěstí, ale jak jsme již zmínili, je to vaše zahrada. Zkrášlit ji můžete různými exoticky vyhlížejícími betonovými dekoracemi, jednoduchými dřevěnými lavičkami, na procházkách sbírejte líbivé kameny a na strom nebo pod pergolu si pověste bambusovou zvonkohru. V našem dalším článku se dozvíte, jak si vyrobit dekorace z vlastního umělého kamene.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod