Vlastní minimeruňky si můžete vypěstovat i na balkoně

 Zahrada 
11. dubna 2020 16:45 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Meruňky jsou skvělým zdrojem vitaminů a vlákniny Depositphotos
Milujete čerstvě utržené meruňky? Bohužel, ne každý má možnost si je pěstovat na zahradě. Tento sen si však můžete splnit i v paneláku. Minimeruňky si totiž můžete vypěstovat i na balkoně.

Zakrslé odrůdy ovoce nebo zeleniny si získávají stále více popularity. Díky tomu si totiž mohou na vlastním výpěstku pochutnat i lidé, kteří bydlí v paneláku. K tomuto druhu zahradničení stačí malý kousek balkonu nebo terasy. A za pár měsíců se můžete těšit z vlastních vypěstovaných meruněk.

Příprava nádoby

Než si koupíte sazenici, dobře si připravte nádobu, v níž ji budete pěstovat. Čím bude větší, tím samozřejmě lepší. Průměrná výška by měla být alespoň 50 cm a průměr nejméně 50 cm. Nádoby by měly mít drenážní otvory a podmisku pro zachytávání dešťové vody. Na její dno dejte kameny, které překryjete nalámanými větvičkami. Teprve poté přidejte vrstvu zeminy, kterou smícháte s říčním pískem nebo subrstrátem. Nezapomeňte také na hnojivo. 

Výsadba stromku

Stromek před samotnou výsadbou ponořte na několik dnů do vody. Takovýmto způsobem zajistíte, že natáhnou dostatek vody a stromek se vám lépe uchytí. Ještě před samotnou výsadbou kořeny jemně zkraťte ostrými nůžkami, čímž dokonale oživíte cévy, jimiž budou čerpat vodu. Teprvé poté dejte stromek do nádoby a kořeny ze všech stran obsypejte zeminou. Pak ji zalijte, což vám pomůže odstranit vzduchové kapsy. Pak nádobu naplňte do dvou třetin, zalijte, půdu znovu přitlačte a dosypejte zeminu až po okraj nádoby. Nahoru dejte mulč, ideálně drcenou kůru. Díky ní se bude v nádobě držet vlhkost a nedojde k vyplavování zeminy při zálivce.

Následná péče

Minimeruňka obvykle dorůstá do výšky cca 120 cm a díky pravidelnému řezu ji můžete udržovat i v dekorativním tvaru. Během pěstování sledujte stav rostliny a případný výskyt škůdců, nezapomínejte na pravidelnou zálivku, včetně hnojiva. V létě rostlinu chraňte před úpalem, mrazem i větrem. Vzhledem k tomu, že meruňka bývá obvykle samosprašná, můžete se již v létě těšit na první chutné plody. A pokud milujete také nektarinky, můžete se směle pustit i do jejich pěstování. Více na toto téma jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum