Co s hromadou polen. Zapomeňte na sekeru, vezměte si na pomoc štípačku na dřevo

 Zahrada 
08. dubna 2020 15:17 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Praktická štípačka dřeva ušetří spoustu námahy a času  Depositphotos
Už se nemůžete dočkat opékání špekáčků a masa v nově postaveném krbu na zahradě? Vrásky vám však dělá hromada dřeva, kterou bude potřeba zpracovat? Zapomeňte na sekeru, vezměte si na pomoc štípačku na dřevo.

Při výběru narazíte převážně na dva typy štípaček, a to na horizontální a vertikální. Pokud hledáte snadnější obsluhu, rozhodně sáhněte po horizontální štípačce. Výhoda je v tom, že se jedná o levnější, menší a skladnější přístoj. Za plus se dá považovat také lehčí váha, která se pohybuje od čtyřiceti do šedesáti kilogramů. Tím pádem se s ní snáze manipuluje.

Smrk, borovice i jedle

Vhodná je především pro běžné uživatele, kteří potřebují dřevo do krbu nebo krbových kamen. Štípačka je vhodnější spíše pro měkčí dřevo, jako je smrk, borovice či jedle. Do stroje však vkládejte polena kratší než 45 centimetrů a s průměrem menším jak 25 centimetrů. Počítejte s tím, že tento typ vyvíjí obvykle menší tlačnou sílu, nejčastěji čtyři až šest tun. Pokud si budete chtít tento typ štípačky pořídit, počítejte s cenou do deseti tisíc korun.

Pro častější štípání delších a silnějších polen z tvrdého dřeva je vhodnější vertikální štípačka. Rozdíl je v tom, že u tohoto typu se polena štípají shora dolů, je nutné je tedy vložit na stojato. Štípačka je celkově větší, robusnější a těžší, váha může dosahovat i více jak sto kilogramů. Stroj má také větší tlačnou sílu, běžně sedm až dvanáct tun. S přehledem zvládne rozštípat polena o průměru až 35 centimetrů a délky až 52 centimetrů. Cena se pohybuje nad deset tisíc korun. Jak si snadno postavit na zahradě krb, jsme psali zde.

Stroj je nutné z hlediska bezpečnosti umístit na pevný podklad a při práci se v okruhu pěti metrů nesmí pohybovat jiná osoba nebo zvíře. Rozhodně nepodceňujte ochranné pomůcky, mezi které patří chránič sluchu, rukavice a ochranný štít nebo brýle. Co se týče elektrického připojení, obecně lze říct, že pro horizontální modely postačí klasická zásuvka na 230 V. U vertikální štípačky je potřeba třífázový proud 400 V. Vždy se však řiďte manuálem, který je u každého stroje přiložený.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod