Přichází duben, čas setí zeleniny i prořezávání starých stromů

 Zahrada 
01. dubna 2020 09:48 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zahrádkáře čeká spousta práce Depositphotos
Březen se s námi rozloučil a duben tudíž přebírá svou vládu. Pro zahrádkáře to znamená, že se mohou těšit z prvních úspěchů toho, co letos zaseli v zahradě.

A samozřejmě to pro ně znamená také spoustu další práce.

Zahrada hýří barvami

Tráva se zelená a záhonky začínají pomalu hrát všemi barvami. Na sluníčko totiž vykukují tulipány, narcisky a hyacinty, které budou brzy následovat trvalky i dvouletky. Ke konci měsíce už bude čas na sázení mečíků a lilií, proto se poohlédněte po cibulkách těch nejkrásnějších.

Na řadu přichází také vysazování živých a okrasných plotů, které nemají kořenové baly. Naopak jehličnany je třeba vysadit předrašené a s kořenovým balem. Duben je také ideálním časem k řízkování tújí, tisů a jalovců.

Nezmeškejte setbu

Už minimálně měsíc sází zkušení zahrádkáři kořenovou zeleninu. Pokud jste to ještě neudělali, ještě pořád máte příležitost. K ní můžete přihodit také saláty, ředkvičky, kedlubny, červenou řepu, okurky, jarní cibuli a česnek, dále pak kopr nebo cukrový hrášek. Pořád ale mějte na paměti, že vzhledem k tomu, že se stále ráno drží nízké teploty, je potřeba záhony překrýt netkanou textilií.

Braňte se proti škůdcům

Duben je také ideální měsíc pro sázení ovocných stromků. Pouze u broskvoní skutečně počkejte na opravdu teplé dny. Staré stromy můžete přeroubovat, a pokud to s jejich úrodou nebylo úplně ideální, s vyrašením prvních poupat je můžete ještě prořezat. Je také čas na preventivní postřiky proti škůdcům a různým nemocem, které by mohly ohrozit úrodu.

Věnujte se trávníku

Také trávník bude potřebovat další fázi péče. Je třeba jej prohrabat a zbavit případného listí, posekat a dobře provzdušnit. Pokud se vám navíc zdá, že není všude stejně kvalitní a chtěli byste jej doplnit a zahustit, konec dubna je ideální pro výsev travních semen. A objevil-li se vám náhodou pod jeho povrchem krtek, bude potřeba s ním zabojovat. Inspiraci můžete najít v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47