Zatočte s plísní na rajčatech, pomohou tyto přírodní prostředky

 Zahrada 
02. srpna 2020 08:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Letošní deštivé počasí je pro plíseň vyloženě živná půda Depositphotos
Také devastuje vaši zahrádku plíseň, které se letos opravdu daří? Pokud nevíte, jak s ní zatočit a chcete se vyhnout chemii, vyzkoušejte tyto přírodní prostředky.

Největším nepřítelem rajčat je plíseň. Objevuje se znenadání a v některých letech úrodu zcela zdecimuje. Důvodem bývá počasí - tedy vlhko, deštivo a málo sluníčka. To je přesně to, co plísni opravdu svědčí. Existují sice určité postřiky, ale těch bývá tak velké množství, navíc každý působí jen proti určitým druhům plísní. A ruku na srdce. Ne každý chce neustále svou zahrádku zahlcovat dalšími chemikáliemi. Co tak vyzkoušet přírodní prostředky proti plísni?

Česnekový výluh

Česnek obsahuje fungicidní látky, které působí jako přirozená ochrana proti plísni. Na rajčata si připravte výluh. Zhruba 50 g drceného česneku zalijte 5 l vroucí vody a nechejte den vyluhovat. Směs sceďte a nařeďte v poměru 1 : 3–4 s vodou. Hotový výluh nalijte do rozprašovače a stříkejte jím rajčata každý druhý den.

Klasický prdopeč

Co by byla kuchyně nebo úklid bez prášku do pečiva. A ten můžete využít i v boji proti plísni na rajčatech. Smíchejte 5 lžiček prášku do pečiva s 5 l vody a několika kapkami rostlinného oleje. Směs dobře protřepejte a aplikujte ji pomocí rozprašovače na rajčata. Postřik opakujte jednou za tři dny. Prášek do pečiva lze použít také v kosmetice. Co si z něj můžete připravit, jsme psali zde.

Chytrá houba

Ještě jste o ní neslyšeli? Jde o ryze český vynález. Pythium oligandrum je přímý mykoparazit, který napadá plísně. Fytopatogenní houby přitom vysává tak dlouho, dokud je zcela nezničí. Poté se zapouzdří a čeká na další výživu, přičemž žije v symbióze s kořenovým systémem ošetřovaných rostlin. Vzhledem k tomu, že jde zcela o biologický prostředek, nezanechává v půdě žádné zbytky, proto ji můžete aplikovat prakticky kdykoliv. Rostlinám nijak neublíží. Stejně tak se nemusíte bát dávkování, protože chytrou houbou nelze rostliny předávkovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod