Neprosvětlená koruna nahrává škůdcům. Každá dřevina ale vyžaduje jiný typ ořezu

 Zahrada 
02. dubna 2020 11:17 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Díky jarnímu ořezu získají dřeviny správný tvar Depositphotos
Jestliže se chcete radovat z bohaté úrody, je třeba na jaře mimo jiné prořezat stromy. Zástřih je dobré provést v období, než se stromy a keře zcela vzpamatují ze zimy.

Jarním prořezem získají dřeviny požadovaný tvar a dostatek světla v koruně, které je důležité pro brzký květ pupenů, a následně zajistí bohatou sklizeň na podzim. Bez pravidelného řezu se snižuje plodnost a neprosvětlená koruna nahrává chorobám. Prostříháním keřů zamezíte vzniku mechů a houbovitých chorob. Způsob a načasování prořezu závisí na druhu dřeviny, začít by se mělo po skončení největších mrazů, a to s odrůdami, které jsou vůči mrazu odolnější.

Pozor na mráz

U jabloní, hrušní, keřů či stromků drobného ovoce, lísky a vinné révy jste mohli jarní řez provádět již v březnu. Základem je ovšem sledovat vývoj počasí, ošetřené dřeviny totiž nesmí přijít do kontaktu s mrazivým počasím.

Řez třešní, višní, slivoní, mandloní, broskvoní, meruněk, ořešáku vlašského, bříz a javorů ponechejte raději na konec jara či začátek léta. Řezat byste měli větve rostoucí kolmo vzhůru a v místě rozvětvení a stejně tak výhony, které se kříží nebo rostou přímo dolů. Dále se zbavte starých, poškozených a nemocných větví. Řezné rány větší jak 3 cm by měly být ošetřeny stromovým balzámem.

Bez nářadí to nepůjde

Zásadní je také kvalitní nářadí, které poměrně náročnou činnost alespoň částečně usnadní. Základem jsou kvalitní jednoruční zahradnické nůžky a v závislosti na tom, co prořezáváte, se mohou hodit i ty s teleskopickou rukojetí. Na silnější větve budete potřebovat zahradnickou pilku. S vysokou korunou si hravě poradí teleskopický prořezávač větví a údržbu živého plotu usnadní akumulátorové plotové nůžky. Na slabší větve poté skvěle poslouží skládací pilka, která zastane rychlé a snadné řezání syrového dřeva. Důležité je také dbát na to, aby nástroje byly vždy čisté a ostré, pokud totiž není řez dokonale rovný, dochází k horšímu hojení ran a navíc se tím zvyšuje riziko nemocí.

Druhy řezů

V zásadě existují tři hlavní druhy řezů, závislé na účelu, ale i stáří dřeviny:

Řez výchovný

Provádí se každoročně od 2 do 5 let po výsadbě dané dřeviny. Účelem tohoto řezu je usměrnit strom či keř tak, aby rostl optimálně a co nejdříve plodil. Zachovávejte pouze výhony rostoucí směrem ven z koruny. Ty však taktéž zkracujte, první dva roky o zhruba dvě třetiny, poté již jen o třetinu.

Udržením silných výhonů v optimálním sklonu dosáhnete takové koruny, ve které bude většina výhonů dostatečně a kvalitně plodit. Díky tomuto řezu podpoříte také zakořenění a tím ideální poměr mezi kořenovou a nadzemní soustavou. Výchovný řez se provádí před fází rašení, u jádrovin, lísek a drobného ovoce tedy v předjaří, u peckovin a mandloně během jara a u ořešáku královského v červnu.

Řez udržovací (průklest)

Udržovací řez provádějte u zralých stromů, které jsou v plné plodnosti. Když je koruna příliš přerostlá a neprochází jí dostatek světla, a zároveň také tehdy, když se na stromě nacházejí nevhodné výhony a větve. Snažte se eliminovat i konkurující si větve, jež si navzájem brání v růstu. Odstraňujte i takové, které směřují do koruny, kříží se, případně mají špatný úhel nasazení, a také větve viditelně poškozené či napadené. Tímto řezem podpoříte úrodu a fyziologickou rovnováhu stromu, zároveň snížíte riziko nemocí.

Řez zmlazovací

Zmlazovací řez se provádí proto, aby se daná dřevina omladila a je určený pro staré a zanedbané stromy, které přestávají plodit, nebo se plodnost přesouvá na okraj koruny a tím neúměrně zatěžuje větve. Spolu s tím se kvalita plodů zhoršuje. Radikálně ořezejte poškozené a husté větve, abyste korunu prosvětlili, navrátili stromům vitalitu a prodloužili jejich životnost. I výhony, které ještě mají potenciál, výrazně zkraťte tak, aby bylo dosaženo optimální rovnováhy.

Řez ovocných stromů

U jabloní a hrušní je optimálním období na počátku jara. Jestliže očekáváte velkou úrodu, odstraňte v červnu nové, mladé letorosty, které berou živiny potřebné pro plodící výhony a zároveň zahušťují korunu. Na prostříhávání ovocných stromů jsou ideální nůžky na silné větve, například pákové zahradnické nůžky s teleskopickou rukojetí a maximální délkou 750 mm.

Ovocné keře

Pro všechny ovocné keře je ideální čas k řezu brzy z jara, tedy v období, kdy již ustávají největší mrazy. Ovocné keře raší brzy na jaře, což komplikuje přístup k větvím, a to znamená i větší výtoky mízy, a tím pádem horší hojení ran. Začít můžete angreštem, u čerstvě vysazeného zkraťte výhony na 2 – 3 pupeny, u již zavedeného pak odstraňujte neplodící a křížící se větve. U mladého rybízu také zkracujte na 2 – 3 pupeny, slabší výhony ustřihněte až k prvnímu pupenu. Posléze vždy zachovávejte tři až čtyři převládající výhony. Maliník plodí na jednoletých výhonech, odstraňte tedy veškeré části, které již plodily. Silné loňské výhony pak zkracujte zhruba na čtvrtinu, ty slabší poté co nejblíže zemi.

Okrasné keře 

Konkrétně u ibišků, třezalek či komulí provádějte řez na počátku jara ještě před tím, než začnou kvést. Odstraňte přemrzlé, nemocné, staré a překážející výhony tak, aby byl keř během kvetení stále dostatečně provzdušněný a prosvětlený. Keře můžete zkrátit až na délku okolo dvaceti centimetrů. Snad jen u hortenzie latnaté odstraňujte pouze odumřelé konce větví, u stromkovitých pak zkracujte na druhé až třetí očko nad zemí. Pokud chcete na zahradě kácet strom a nevíte, jak na to, přečtěte si náš článek zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve