Nenechte si v létě spálit trávník, udržte jej hezky zelený

 Zahrada 
28. července 2020 13:20 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Aby se vám v zahradě příjemně odpočívalo Depositphotos
Obávané suché prázdninové měsíce jsou tady. O co více se děti radují u vody, o to méně veselí jsou majitelé zahrad. Jednak se musejí postarat o dozrávající úrodu, aby neuschla, a to samé platí o trávníku. Stačí pár dnů bez závlahy a zelený koberec se promění v měsíční krajinu.

Pojďte se podívat na pár dobrých rad, aby sluneční paprsky nezničily pracně udržovanou chloubu a vaše tráva byla zelenější než ta sousedova.

Přes den se nekropí

Bude-li letošní rok stejný jako ty předešlé, mnoha dešťových srážek se nedočkáme. O to větší péči bude potřebovat trávník, kterému při nedostatku vláhy hrozí, že ho slunce spálí. Nejdůležitější je samozřejmě neopomínat zálivku, a to v pravidelně ráno a večer, nebo minimálně večer. Určitě trávník nikdy nekropte během dne, jelikož voda znásobuje sílu slunečního záření.

Pokud byste trávník zalévali v plném slunci, určitě stébla trávy spálíte a navíc se většina vody ihned vypaří. Nedostatek vody v krajině navíc způsobuje, že se v některých lokalitách mohou lidé potýkat s nedostatkem vody. Zejména tam je dobré využívat pro kropení trávníku vodu z přírodních zdrojů, ideálně například dešťovku zachycenou do barelů či podzemí zásobní nádrže.

Zavlažování šetří čas i peníze

Způsob zalévání trávníku pak záleží čistě na vás, takže je jedno, zda zavlažujeme pomocí konve, hadice či automatického zavlažovacího systému. Jisté však je, že máte-li větší pozemek s velkou travnatou plochou, právě zavlažovací systém ušetří váš čas i spoustu fyzických sil. Pokud navíc využijete různé časové spínače a regulátory průtoku, můžete touto formou ušetřit ještě více.

Ochranná vrstva trávníku

Dalším krokem k ochraně trávníku je začít jej správně mulčovat. Za pomocí speciálního nože rotační sekačky je třeba trávu rozdrtit na velmi jemnou hmotu, která se neshrabuje a vytvoří ochrannou vrstvu trávníku. Ta v sobě bude stále obsahovat vodu ze stébel, a tím zabrání vysušování půdy. Navíc tím, jak se posečená tráva rozkládá, dodává do půdy živiny v podobě humusu.

Na druhou stranu je třeba myslet na to, že vrstva mulče nesmí trávník pokrývat po celou sezonu, protože by mohlo začít docházet ke vzniku trávníkové plsti, což je kontraproduktivní, jelikož tato vrstva zabraňuje přístupu vzduchu, vláhy a živin k travním kořenům.

Když se nechcete moc starat

Hitem poslední doby se stávají zahrady, které nemají perfektně střižený pažit, ale nechávají se zarůst, což snižuje vysychání půdy a tedy i četnost kropení. Další výhodou je, že do své zahrady přilákáte mnoho užitečného hmyzu. O takzvaných motýlích loukách píšeme zde. Taková zahrada se seče méně často a dvakrát. To proto, aby motýlům vždy zůstalo dost květin na potravu a ostatnímu hmyzu prostor k úkrytu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47