Bazalku si můžete vypěstovat celoročně, poradíme vám jakým způsobem

 Zahrada 
27. prosince 2020 09:17 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bazalka má nezaměnitelnou chuť Pixabay
Vypěstovat bazalku není snadné, ale jde to. Musíte však vědět, jak na to. A obrnit se trpělivostí. Možná se vám to nepovede napoprvé, ale když to nevzdáte, dříve nebo později sklidíte úspěch. Máme pro vás rady, které vaše šance na zdárné vypěstování bazalky zvýší.

Základem všeho je výsev semínek, která jsou velmi drobná, proto vás to svádí jich do květináče nasypat co nejvíc. I když si na obalu semínek obvykle přečtete, že je vhodný výsev na povrch, ve skutečnosti lepšího výsledku dosáhnete při překrytí semínek tenoučkou vrstvou zeminy. Musí být ale opravdu tenoučká, pokud dáte více zeminy, sazeničky nebudou mít sílu ji prorazit.

Pařeniště v květináči

Substrát by měl být na povrchu pořád vlhký, ale ne přemokřelý. Hranice mezi vlhkým a přemokřelým substrátem je velmi tenká. Když to se zálivkou přeženete, mohou v půdě začít vznikat plísně, když ji naopak podceníte, začne substrát vysychat, což semínkům nesvědčí. Jak tedy odhadnout správnou míru zálivky? Pomůžete si tím, že substrát bude přiměřeně vlhký už před výsevem. Můžete květináč na okraji překrýt vrstvou průhledné fólie, vyrobíte si takové malé pařeniště. I tak budete muset vláhu dodat, rozhodně ale nepoužívejte konev. Vyplavili byste totiž semínka. Květináč musí být umístěn na teplém a světlém místě, ale zase pozor na ostré sluneční paprsky.

Chcete sklízet? Zaštipujte!

Pokud se vám podaří vypěstovat bazalku k dokonalé kráse hned napoprvé, bude to  obrovský úspěch. Jestliže se vám to hned nepovede, nezoufejte a zkuste to znovu. Nejde o snadný úkol, ale když se poučíte z vašich předchozích chyb, také se úspěchu dočkáte.

Pokud vám ze semínek rostlinka vyroste, nezapomeňte na zaštipování. Poté, co keřík nasadí čtvrté patro listů, vyplatí se rostlinku zaštípnout, aby se začala větvit a nasazovat více lístečků. Bazalka se nerozmnožuje vegetativně, ale oddělením části trsu. Není vhodné ji příliš hnojit, protože by pak ztratila svou vůni. Ta se stupňuje do okamžiku, než nasadí květy. Před tím je nutné sklidit to, co jste zatím nezužitkovali.

Po lístku i vcelku

Bazalku si můžete dopřát celoročně. Jde ale o to, aby si uchovala vynikající aromatické vlastnosti. Pro krátkodobé skladování je vhodné ji umístit do ledničky v sáčku. Vůně z ní rychle nevyvane. Při mražení můžete použít jak celé stvoly, tak jednotlivé lístky. Celé olistěné stonky můžete dát třeba do prázdné krabice od mléka. Je důležité, aby ke zmrznutí došlo rychle a listy se nepolámaly. Pokud hodláte zamrazit jednotlivé lístky, nejprve je umyjte, osušte a nechejte je mražením ztvrdnout, poté je vložte do vzduchotěsné krabičky. Nikdy krabičku nepřeplňujte. Výhodou zamražených bylinek je, že je máte po ruce po celý rok. Dále čtěte: Chcete si rozmnožit bazalku? Poradíme vám.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?