Chcete si rozmnožit bazalku? Poradíme vám!

 Dům 
30. června 2015 22:44 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
V dnešní době si bazalku bez problémů pořídíte již předpěstovanou v květináčku.  Wikimedia Commons/gnuckx
Bazalka má všestranné použití, což této bylince zajišťuje stále větší popularitu. Setkáme se s ní jako s okrasným druhem, v kuchyni nebo v léčitelství. Také zastupuje podle pověr znamení lásky, zdraví a moudrosti.

Péče

Bazalku obvykle koupíme jako vzrostlou bylinku, kterou přes léto pěstujeme v květináči. Zaštipujeme, tím oddálíme dobu kvetení a zajistíme kompaktní, košatý růst. Nejlépe se jí daří na teplém, chráněném místě. V propustné zemině s přídavkem kvalitního kompostu roste rychle. Jednou za týden můžeme hnojit plným hnojivem. Za těchto podmínek bazalka vydrží celé léto a poměrně rychle roste. Říká se, že bazalka nesnáší večerní zálivku, prý je nejlépe zalévat v pravé poledne.

Ze semen se obvykle bazalku nedaří pěstovat. Určitě není vhodný výsev přímo na stanoviště, vhodnější je výsev po špetkách do pařeniště. Nejčastěji pěstujeme bazalku z předpěstovaných sazenic, které si můžeme koupit v malých květináčcích.

Lze ji také vysévat v době, kdy se počasí teplotně ustálí (březen až duben). Vyséváme do truhlíků či květináčů, umístěných na vnitřní straně oken nebo na jiném místě v bytě, kde je dostatek světla a tepla. Semínka zasejeme řídce a jen zlehka prstem zatlačíme. Vzrostlé rostlinky jednou přepichujeme. Již za tři týdny budou sazeničky dostatečně velké. Při přesazování a prvním přepichování vytahujeme rostlinky zlehka za stonek, abychom nepoškodili kořeny. Přesazujeme je do malé jamky a zeminu kolem sazenice jen lehce přihrneme - nestlačujeme silou!

V červenci až srpnu je možno odebrat z matečné rostliny vrcholové řízky, které během několik a dní zakoření ve vodě.

Přesazování a zaštipování

Bazalku přesazujeme podle potřeby. Při dorůstání rostlinu postupně zaštipujeme, podpoříme tak její větvení a oddálíme kvetení. Nezaštipovaná bazalka dorůstá do výšky více než 50 centimetrů a zbytečně se tak vysiluje.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky