Tipy na krmení ptáčků v zimě

 Zahrada 
27. listopadu 2020 08:14 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Ptáci potřebují především tučnou stravu Pixabay
Krmení ptáků v zimě je důležité. Jednak jim tak pomůžete zůstat fit v těch nejchladnějších měsících, ale bude to mít i další výhodu. Přilákáte tak další ptáčky do své zahrady.

Jak se počasí mění, ptáci se živí veškerými semeny a bobulemi v zahradě, které brzy všechny vyzobou. Takže doplnění této přirozené zásoby v zimě je pro ně důležité. Navíc můžete třeba z okna sledovat, jaké všechny druhy ptáčků vaše krmítko přilákalo. Co ptáci ale nejvíc potřebují?

Vyberte kalorickou potravu

Je důležité, aby jídlo, které do krmítka servírujete, bylo co nejvíce kalorické. Takže ideální jsou různá semena, ořechy a tuky.

Mezi další jídla, která můžete vyzkoušet ptáčkům servírovat, patří zbytky pečiva nebo vařené brambory (nikdy syrové). Kosi a drozdi rádi jedí čerstvé ovoce, také chléb a rýže jsou mezi ptáky velmi oblíbené.

A pokud se budete chtít hodně ukázat, pak ptáčkům naservírujte strouhaný sýr, většina z nich si jejich konzumaci opravdu užije.

Vyvarujte se slaných potravin

To zrovna nejde dohromady se strouhaným sýrem, ale ten jistě nebudeme do krmítka dávat každý den. Jinak ptáčkům rozhodně nedávejte nic slaného, tedy ani vařené brambory či rýži, natož slané ořechy.

Pokud jim chcete hodně přilepšit, kupte sušené moučné červy, po kterých se červenky, a kosi doslova "utlučou". Pokud ale chcete zůstat u klasiky, tak vyberte slunečnicová semínka a tukové kuličky, které jsou oblíbené a výživné.

Chraňte krmivo před nezvanými hosty

Těmi nezvanými jsou především holubi a špačci, kteří dokáží krmítko doslova vybílit a na ostatní menší druhy ptáčků na vaší zahradě už nic nezbyde. Proto je ideální krmivo servírovat tak, aby se tito větší ptáci k němu obtížně dostávali.

Najděte třeba trhliny v kmenech vašich stromů a naplňte je semínky. Menší ptáci vytáhnou každý kousek z těchto trhlin, kdežto větší ptáci ne.

Krmivo doplňujte pravidelně

Pokud chcete, aby se ptáčci na vaši zahradu vraceli, pak udržujte krmítko stále plné. Už jen to, že ptáci v zimě znovu a znovu létají na vaši zahradu, je stojí spoustu drahocenné energie, takže pokud bude vaše krmítko prázdné, přestanou se vracet. Nezapomeňte také na to, že pokud bude vše okolo zamrzlé, je dobré ptáčkům také obstarat nějakou vodu. Dále čtěte: Jak nejlépe ochránit zahradu před hraboši.

Témata: ptáci, zima, krmení, zahrada
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve