Mulčování vám může na zahradě usnadnit spoustu práce. Kdy a jak s ním začít

 Zahrada 
03. ledna 2021 18:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mulčování vám ušetří spoustu práce s vytrháváním plevele Pixabay
Mnoho lidí stále považuje mulčování za zbytečnost, která jen stojí peníze. Mulčovací kůra je však skvělým pomocníkem v boji s plevelem a prospívá i růstu některých rostlin.

Mulčovací kůra vám na zahradě bude pomáhat celoročně. Pomůže vám při boji s plevelem a také pomůže udržet v půdě vlhkost. Vedle toho však mohou mít mulče také negativní důsledky. Pokud však víte, na co si dát pozor, můžete nepříjemnostem snadno předejít.

S čím mulčovací kůra pomůže

Nejčastěji jsou mulče využívány, aby zbavily záhony plevele. Pokud na záhony s okrasnými rostlinami a dřevinami navrstvíte mulčovací kůru, plevel neproroste, alespoň ne plošně. Některé druhy plevele jsou sice tak odolné, že prorostou i přes vrstvu kůry, stačí však záhon jednou za čas zkontrolovat a případně plevel vytrhat. Rozhodně se však nejedná o pletí celého záhonu.

Dalším důvodem pro použití mulče je estetičnost. Záhony pokryté mulčovací kůrou působí velmi upraveně a při zvolení správného mulče také přirozeně. K okrasným keřům a stromům se hodí kůra nadrcená na větší kusy, do záhonů s rostlinami můžete zase zvolit speciální kůru, která je velmi jemná. Do moderních zahrad či k zahradním jezírkům můžete využít také minerální mulče.

Kromě toho mulčování prospívá také rostlinám. Mulčovací kůra půdu kolem rostlin zahřívá, takže pomůže rostlinám i během chladných dní. Minerální mulče zase naopak půdu ochlazují, takže zabrání velkému výparu vody z půdy během horkých letních dnů.

Pozor na kyselost půdy

Nevýhodou použití mulčovací kůry může být to, že okyseluje půdu, takže některým rostlinám může zásadně uškodit. Na druhou stranu lze této vlastnosti využít ve svůj prospěch a použít mulčovací kůru u takových rostlin, které kyselejší pH půdy vyžadují. Jedná se například o rododendrony, azalky, ale také o některé dřeviny. Více se o rostlinách, kterým kyselá půda vyhovuje, dočtete zde.

Kdy a jak s mulčováním začít

Optimální je navrstvit mulčovací kůru do záhonů hned na jaře, čímž si usnadníte práci s vytrháváním plevele. Další možností je použít mulčovací kůru na podzim, kdy využijete její výhřevnost a pomůžete tak také udržet rostlinám v půdě více vlhkosti.

V každém případě se pokládka mulčovací kůry doporučuje až po výsadbě nových rostlin a zálivce. Pokud se rozhodnete umístit kůru na již zaběhnuté záhony, nejprve je pečlivě zbavte plevele. Některé druhy jsou totiž tak odolné, že by dokázaly prorůst i přes vrstvu kůry. Záhon následně uhrabejte hezky do roviny.

Následně na záhon umístěte mulčovací textilii, kterou po stranách přichyťte ještě kolíky. Mulčovat můžete také bez použití textilie, v takovém případě však bude potřeba použít větší vrstvu kůry. Textilii je vhodné použít především ve svahu, kde se může kůra velmi snadno sesunout.

Nakonec už stačí jen navrstvit kůru. Pokud použijete textilii, postačí vrstva o výšce přibližně deset centimetrů. Bez textilie navrstvěte přibližně patnáct centimetrů. Pokud jste se rozhodli mulčovací kůru použít poprvé, umístěte na záhon vrstvu ještě o něco vyšší. Po čase totiž kůra seschne a začne tlít, v důsledku čehož ještě trochu slehne.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47