Přilákejte na zahradu veverku. Není nic složitého, poradíme vám, jak na to

 Zahrada 
05. ledna 2021 10:51 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Sledovaat na zahradě veverku je zábava Pixabay
Pokud rádi v zimě pomáháte ptáčkům tím, že jim do krmítka chystáte potravu, možná vás zaujme možnost podobným způsobem na zahradu přilákat veverky. Není to nic složitého, stačí, když dodržíte pár rad a brzy se můžete kochat pohledem na skotačící veverku.

Veverky má rád snad každý a pokud chcete, aby se jedna zabydlela i na vaší zahradě, nejde o nic složitého. Pokud dokrmováním pomůžete veverce přečkat zimu, zvykne si na vás a nebude ve vaší přítomnosti tak plachá.

Jak veverku přilákat na zahradu

Veverku na vaši zahradu nalákáte nejlépe v zimě, kdy má nouzi o potravu. Když jí na zahradě připravíte do krmítka nějakou tu dobrotu, jistě to ocení a ráda se k vám vrátí. Ovšem pozor, stejně jako ptáčkům ani veverkám nesvědčí nepravidelné krmení. Pokud si navyknou chodit právě k vám, měly by vždy najít v krmítku něco dobrého k snědku.

Není krmítko, jako krmítko

Pokud se rozhodnete dokrmovat veverky, běžné krmítko pro ptáky k tomu není zcela nejvhodnější. Ptáčci jsou totiž početnější a rychlejší než veverky, a tak když se ke krmítku veverka konečně dostane, najde uvnitř většinou jen prázdné slupky ze slunečnicových semínek. Pokud tedy skutečně chcete na zahradu veverky nalákat, pořiďte jim takové krmítko, které bude pouze pro ně.

Takové krmítko pro veverky má většinou z přední strany průhledné plexisklo a nahoře otevírací dvířka. Jelikož jsou veverky velmi chytré, brzy se naučí dvířka otevírat, aby se dostaly k dobrotám schovaným uvnitř.

Pokud máte na zahradě psa, umístěte krmítko tak, aby veverka nemusela vstoupit na zem. Psi totiž veverky většinou nesnášejí, tak se ujistěte, že veverka nepřijde k úhoně.

Co veverkám přichystat

Veverkám do krmítka můžete přichystat například oříšky, které doslova milují. Lískáče či vlašáky rozhodně neodmítnout. Nepohrdnou ani bukvicemi, jedlými kaštany či semeny jehličnatých stromů. Přichystat jim však můžete také ovoce jako například jablka či hrušky, hmyz nebo houby. Pokud budou navíc teploty pod nulou, můžete jim ke krmítku zavěsit také kousek kokosového ořechu, na jehož dužině si také rády smlsnou. O tom, na čem si zase pochutnají ptáčci, se dočtete zde.

Veverkám jistě přijde také vhod, když najdou na zahradě nějakou potravu i mimo krmítko. Pokud tedy máte na zahradě ořešák či lískový keř, budou u vás veverky jako v sedmém nebi.

Jak veverkám pomoci se zabydlet

Pokud budete veverkám pravidelně doplňovat krmítko a máte na zahradě nějaké jedlé keře coby zdroj potravy, je možné, že v nějakém vyšším stromě u vás na zahradě si nakonec postaví hnízdo. Pořídit si můžete i speciální budku navrženou přímo pro veverky, kterou k hnízdění rády využijí. V takovém případě se vám může i poštěstit, že se u vás rozhodne vyvést veverka mladé a budete se tak moci kochat pohledem na dovádějící veverčí miminka.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve