Pěstování ze semínek. S paprikami je je třeba začít v lednu, rajčata, okurky i cukety počkají do února, déle však ne

 Zahrada 
25. ledna 2021 12:53 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vypěstování zeleniny je snadné Depositphotos
Řada zahrádkářů vám řekne, že není nic lepšího než domácí úroda rajčat, paprik či cuket. A úplně nejlepší jsou vypěstované ze semínek. Bude vás to stát trochu času a námahy, ale výsledek stojí za to. S předpěstováním je třeba začít už nyní, aby až půda změkne a mrazy povolí, jste mohli sazeničky vypěstované ze semínek zasadit do země.

Některé druhy zeleniny potřebují více času, aby se dobře vyvinuly. Papriky je třeba začít pěstovat v lednu, další druhy zeleniny jako třeba rajčata, brokolice, okurky, lilky a cukety počkají do února, déle však ne. 

Jak vybrat semena

Základem úspěšného pěstování jsou kvalitní semínka. Je dobré zkontrolovat si životnost osiva. Můžete si udělat i test klíčení. Na talíř si položte vatu a navlhčete ji. Na vatu nasypte 10 až 30 semen, přikryjte to celé perforovanou fólií a nechte na slunném a teplém místě několik dní. Sledujte, jak semena klíčí a spočítejte si, kolik procent z původních semen vyklíčilo. Pokud je to 70 %, můžete sít bez obav. Pokud se vám nechce dělat test, pak raději nic neriskujte a kupte si nová semínka. Budete mít jistotu, že semena jsou čerstvá.

Klíčení pod lupou

Semínka je dobré namočit do vlažné vody, urychlí se tak klíčení. Namočte je minimálně na 12 hodin, semena musí být úplně ponořená do vody a vodu byste měli čas od času promíchat, aby se okysličila. Poté můžete začít s výsevem. Substrát kupujte jen ten speciálně určený pro výsev.

Do mělkých nádob nasypejte substrát a usušená semínka položte na povrch substrátu. Zasypejte tenkou vrstvou zeminy a lehce přimáčkněte rukou. Semínka nesejte hluboko, klíčení by tak trvalo déle nebo by se nemuselo podařit vůbec.

Lepší než zalévání je rosení vodou z postřikovače, protože nehrozí, že by se semínka vyplavila. Dejte pozor na přemokření, aby sazeničky neuhnily. Pro zrychlení klíčení je dobré nádobu přikrýt sklem, fólií nebo plastovým krytem, který drží teplo, vlhkost a pouští dostatek světla. Květináče dejte na slunné a teplé místo. Každý den překryté květináče odkryjte na pár minut, aby se k nim dostal vzduch. Dbejte na to, aby teplota neklesla pod 22 stupňů Celsia. 

Kdy přesazovat rostlinky

Po pár dnech se začnou objevovat děložní lístky. To je znamení, že musíte sazeničky přenést na chladnější místo. Když narostou první pravé lístky. Je čas sazeničky přesadit, aby posílily. Použít můžete kelímky od jogurtů, malé plastové, hliněné květináče nebo jednorázové rašelinové nádobky, se kterými sazenice zasadíte přímo na záhon. Důležité je, aby měly nádoby perforované dno, kudy může odtékat přebytečná voda. Když se přes den pohybují venkovní teploty mezi 10 až 15 stupni Celsia, přeneste nádobky s rostlinkami na balkon. Na záhony sazenice přesazujte až koncem května, aby je nepoškodily přízemní mrazíky. Dále čtěte: Uschovejte si semínka květin a zeleniny. Na jaře budete sázet zadarmo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008