Vytvořte ježkovi na zahradě vhodné prostředí, ať si ho tam udržíte. Bude pro vás užitečný

 Zahrada 
01. února 2021 14:49 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ježek je pohodář. Potravu obstarává obvykle jen pětinu dne, ve zbytku odpočívá. Pixabay
Hlavní důvod, proč ježků neustále ubývá, je nedostatek úkrytu. Na jaře k ochraně mladých, v létě k dennímu odpočinku, protože ježek je noční tvor, a v zimě ke klidnému zimnímu spánku. Pro ježky představuje úkryt trocha nepořádku ve vaší zahradě.

Na našem území žije ježek západní, který se kvůli odlesňování naučil žít v otevřené kulturní krajině a z Čech se rozšířil na Moravu. Na východě našeho území se stále vyskytuje také ježek východní, který má na rozdíl od ježka západního neuspořádané a rozcuchané bodliny. Preferuje teplé a suché stráně a meze.

Nechte ježkům hromádky listí a větví

Na krajích a v rozích zahrad je dobré nechat hromádky listí, větví či kamení nejlépe v kombinaci s keři. Ježci se rádi stahují do zahrad a na soukromé pozemky, kde se vždy úkryt najde. V místě, kde se ježek utáboří, nesmí pobíhat psi. Dokonale upravený trávník po celé ploše zahrady ježka nepřiláká. Ježek potřebuje zahradu, která je k němu přátelská. Ideální jsou přírodní zahrady.

Ježek je užitečný

Ježek se vám odmění udržováním přírodní rovnováhy v zahradě. Spořádá velké množství housenek, brouků, ale i malých plzáků. Ježek je velký jedlík. Jediné, co bychom mohli ježkům vyčítat, je konzumace žížal a jiných v zahradě užitečných tvorů. Ovšem škůdců ježek pozře o poznání více. Dovede ulovit myš, hraboše, žábu či hada, i když jen okrajově. Nepohrdne ani zdechlinami, jelikož jde o dostupný zdroj živin, který získá bez námahy.

Aktivita ježka

Aktivita ježka se zvyšuje na podzim zejména tehdy, pokud není dostatečně vykrmený na zimu. V opačném případě hledá ježek potravu zhruba pětinu dne, a to samozřejmě převážně v noci. Jelikož během zimního spánku ježek ztratí polovinu své hmotnosti, musí být před zimou dobře vykrmen.

Úkryt pro ježky

Ideální je pro ježky úkryt v podobě hustých keřů, jejichž kořeny zahrňte listím. Také vedle nich vytvořte hromádky dříví a listí. Aby se však ježek do zahrady vůbec dostal, potřebuje takové oplocení, pod kterým proleze, anebo plot s dostatečně velkými rozestupy planěk. 

Vyrobte ježkům zimní úkryt

Zimní úkryt lze i vyrobit nebo zakoupit. Třetinu úkryt je třeba vyplnit senem a listím, přičemž vchod by měl být vysoký 15 cm. Stropem vyveďte trubku, která se nesmí ucpat. Takový úkryt vložte do země, kompostu, hromady listí, hromady sena či slámy, aby byl dobře izolovaný. Obydlí si ježci najdou sami a je dokonce možné, že v příbytku vyvedou po zimě mladé. Dále čtěte: Vyrobte si s dětmi podzimního ježka, zkrášlí vám zahradu i okenní parapet.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod