Nepodceňujte výhody postřikovače, oceníte jej v zahradě i na balkoně

 Zahrada 
16. dubna 2021 16:31 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vhodně zvolený pomocník vám ušetří spoustu námahy Depositphotos
V souvislosti se začínající zahrádkářskou sezonou čeká pěstitele v nejbližších dnech důležitý úkol. Pokud mají ve svém království zejména ovocné stromy a keře, bude na ně třeba v následujících týdnech aplikovat ochranné postřiky.

Ačkoliv se některým může jevit postřikovač jako zbytečná věc, zkušení zahrádkáři si stojí za tím, že je tato pomůcka často k nezaplacení.

Konev není to pravé

Zejména začínající zahrádkáři často deklarují, že stejnou službu jako postřikovače udělá obyčejná konev. Opak je však pravdou, jelikož po takovéto aplikaci roztok z rostlin rychle steče, proto nestihne působit proti chorobám a škůdcům. Naopak postřikovače fungují tak, že z nich vycházejí drobné kapky, které na povrchu rostlin ulpí a tudíž mají dostatek času, aby účinkovaly. Navíc je taková aplikace rovnoměrnější a přesná.

Široké spektrum využití

Výhodou postřikovače je také to, že jej využijete nejen na krátkou chvíli během aplikace postřiku, ale po zbytek sezony jej můžete využít například ke hnojení, rosení či dezinfekci pokojových a balkonových rostlin. Než se do pořízení postřikovače pustíte, měli byste v první řadě zvážit, jakou velikost budete potřebovat. Funkční roztoky se obvykle nedají uchovávat příliš dlouho, proto pokud budete potřebovat ošetřit pouze malou plochu, volte spíše menší typ. Pokud naopak vlastníte více keřů či stromů, oceníte ten největší z nabídky.

Zvolte správnou velikost

Budete-li ošetřovat pouze rostliny na balkoně, můžete využít například klasický mechanický rozprašovač. Ten je k dostání v objemu maximálně 3 litry, takže je lehký, dobře se s ním pracuje a snadno se čistí. Pokud budete postřik aplikovat ve skleníku či středně velké zahradě, zvolte postřikovač, který pojme 5 až 11 litrů tekutiny. Tyto nádoby jsou navíc opatřeny popruhem na rameno, čili s nimi bez problémů zvládnete pracovat.

Pro ošetření největších ploch slouží takzvané zádové postřikovače, které pojmou až 20 litrů tekutiny, navíc bývají k dostání v akumulátorové či motorové variantě. Pro zahrádkáře, kteří například ze zdravotních důvodů nemohou používat zádový postřikovač, prodejci nabízejí takzvané postřikovací vozíky.

Na co nezapomenout

Při výběru se zaměřte také na to, zda je postřikovač vhodný pro praváky i leváky, zvláště, pokud patříte do druhé kategorie. Ve specializované prodejně vám také poradí, zda pro vaši potřebu bude vhodnější postřikovač tlakový anebo membránový. Stejně tak nezapomeňte volit dostatečnou sílu tlaku. Čtěte také: Duben představuje pro zahrádkáře spoustu práce. O tom, na co nezapomenout, jsme psali zde.

Co usnadní práci

Ani u postřikovačů není nouze o různé doplňky, které vám mohou usnadnit práci. Jedním z nejčastějších je teleskopická tyč, díky níž dosáhnete do vysokých korun stromů a nemusíte použít žebřík. K postřikovačům se dají také pořídit různé druhy trysek, které se využívají dle typu postřiku, který potřebujete aplikovat. Myslete také na to, aby se váš nový pomocník dal snadno rozmontovat a vyčistit, případně doplnit o náhradní díly.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod