Je nejvyšší čas pro výsev trávníku. Jak postupovat, aby se vám travní směs uchytila

 Zahrada 
20. dubna 2021 10:54 / Zuzana Procházková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Pro kvalitní trávník je nutné respektovat několik kroků Depositphotos
Mít hustou sytě zelenou trávu, po které se chodí jako v peřince, to je sen každého. Stejně tak jako je důležitý výběr osiva, je potřeba respektovat několik kroků pro správný výsev. Jinak se může stát, že se tráva vůbec neuchytí. Kdy je tedy ideální doba na zasetí trávy a jak postupovat?

Pro zasévání trávníku je velmi důležitá správná doba, aby se semínka v půdě dobře uchytila. Zasévat můžete buď na podzim, nebo na jaře. Ideální je však zasévat trávu hned zkraje podzimu, kdy je půda dobře prohřátá a semínka se rychleji uchytí a vyklíčí. Tráva zasetá na podzim bude mít také více času na zesílení, než po ní začne někdo šlapat.

Ale i jarní setí trávy má své výhody. Sejte však nejpozději v květnu, ideálně v dubnu, a to proto, aby se semínka stihla uchytit před vedry a suchou půdou. Je potřeba je velmi dobře zalévat, jinak bude trávník řídký a i v budoucnu se vám s ním bude špatně pracovat.

Výběr travní směsi

Trávníku je potřeba věnovat dostatečnou péči, která začíná už od výběru vhodné travní směsi. Mezi nejpoužívanější se řadí golfová směs, rekreační směs nebo stínová směs. Všechny zmíněné travní směsi jsou pro reprezentativní trávníky, které budou více či méně zatěžovány. Dále jsou na výběr travní směsi pro méně reprezentativní trávníky, například kolem chat nebo parků sáhněte po směsi s příměsí plevele.

Příprava půdy

Než zasejete semínka, musíte připravit půdu, aby se vám tráva co nejlépe uchytila. K tomu využijete buď vertikutátor nebo například ruční rotační provzdušňovač trávníků. Tímto způsobem odstraníte travní plsť, mechové porosty a jiný plevel. Zároveň půdu do hloubky několika centimetrů provzdušníte a nakypříte.

Zasetí travní směsi

Pokud vybraná travní směs přímo neobsahuje hnojivo, je potřeba před zasetím půdu ještě obohatit příslušným hnojivem. Nic se nestane, pokud první zasejete semínka trávy, a až poté posypete hnojivem. Trávu zasejte podle množství, které je uvedeno na zakoupené směsi. Překontrolujte, na jak velkou plochu vám vystačí daná travní směs. Rozhodně nešetřete.

Následně je dobré takto zasetou trávu ještě lehce (skutečně málo) zahrabat nebo ji spíše posypat rašelinou nebo jinou velmi kvalitní půdou. Semínka by se vám měla lépe uchytit. Stejně tak se doporučuje, abyste v následujícím kroku celou osetou zem přejeli válcem nebo jinak udusali. Nakonec vše pořádně zalijte, ne však proudem, který by semínka odplavil. Zalévejte pravidelně a na osetou zem již nevstupujte.

Podle druhů travních směsí můžete první výhonky vidět už do jednoho týdne. Závisí to však ale i na jiných faktorech, jako je počasí, světlo, vláha a další. První sekání lze většinou provést po jednom měsíci.

A rada nakonec - nový trávník příliš nezatěžujte, není ještě tolik odolný a mohl by v místech největší zátěže přestat růst. Dále čtěte: Jarní výsadba jahod. Jaké kroky dodržet, aby vám hned v létě plodily.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47