Macešky nepatří pouze na hřbitov, krásně rozzáří i zahradu či balkon

 Zahrada 
29. dubna 2021 17:15 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pěstovat macešky zvládne každý  Pixabay
S maceškami se často můžete setkat na hřbitově. Jde totiž o poměrně nenáročné rostliny, které hrají všemi barvami. Byla by však škoda si je spojovat pouze s hroby, protože se krásně vyjímají i na zahradě, terase, okenních parapetech nebo balkonu. Zjistěte, jak o ně pečovat, aby bohatě kvetly.

Odrůd macešek existuje několik set. Můžete je pěstovat jako letničky, dvouletky, trvalky nebo skalničky. Těší se velké oblibě, protože jejich pěstování zvládne každý. Vytvářejí trsy, které se hodí k lemování chodníku či vymezení hranic zahrady. Libují si i v lesích, kde často vyplňují štěrbiny ve skalních stěnách. Navíc jde o jedlé květiny, které prospívají lidskému organismu.

Maceškám prospívají sluneční paprsky

Předpěstované macešky se vysazují buď na počátku jara, nebo až v červenci. Čas výsadby lze zohlednit podle počasí. Mladé rostlinky zasejte od sebe ve vzdálenosti deseti až patnácti centimetrů. Dařit se jim bude v mírně kyselé půdě. Přimíchejte do ní kompost a rašelinovou směs, která ji mírně okysličí. Pravidelně přidávejte hnojivo v průběhu celého jara. V létě hnojení na chvíli přerušte a začněte s ním zase až na konci léta, abyste podpořili podzimní kvetení.

Maceškám prospívají přímé sluneční paprsky, ale nemají rady příliš velká vedra. Proto se jim nejvíce daří na jaře, kdy slunce bohatě svítí, ale teplota ještě není tolik vysoká. Rostlinky ideálně vysaďte do polostínu, jinak by mohly začít blednout a chřadnout. Macešky lze zasadit i do truhlíků a položit je na terasu, balkon nebo okenní parapet, což je výhoda, protože při vysokých teplotách květiny můžete přemístit do polostínu.

Macešky potřebují pravidelnou zálivku

Macešky potřebují pravidelnou zálivku, neměli byste je nechávat vyschnout. Určitou dobu sucho dokážou tolerovat, nebudou však už tak bohatě kvést. Vyvarujte se i přílišnému přemokřování, jinak začnou uhnívat. Dále čtěte: Spousta lidí dělá každý rok stejnou chybu a kupuje pro výsadbu balkonovek novou zeminu.

Dejte si pozor na choroby a škůdce

Stejně jako ostatní květiny, mají i macešky své nepřátele, kvůli kterým slábnou. Choroby a škůdce musíte objevit včas, aby se rostlinky dokázaly z napáchaných škod vzpamatovat. Ve vlhčím prostředí jim hrozí šedá plíseň. Dále pro ně představují nebezpečí mšice a slimáci.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?