Jak se zbavit mravenců doma i na zahradě bez chemických přípravků

 Zahrada 
28. června 2021 07:30 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mravenci v domech hledají potravu Pixabay
Děti rády poslouchají pohádky od Ondřeje Sekory, kde hlavním hrdinou je Ferda Mravenec. Na mravencích obdivujeme jejich pilnost, pracovitost a sílu. Fascinují nás jejich stavby, život i týmová práce. Ale když se vám mravenci nastěhují domů, nikdo z toho nemá radost.

Mravenců se dá účinně zbavit i tak, že nebudete ničit přírodu chemickými prostředky nebo že je přímo nevyhubíte. V tomto článku vám doporučíme několik praktických rad.

Mravenci a jejich život

Mravenci patří mezi blanokřídlý hmyz. Z vajíčka se vylíhne larva, která se zakuklí a vylíhne se po určité době dospělec. Velikost dospělce se pohybuje od několika milimetrů do několika centimetrů. Mravenci žijí v koloniích. V každé kolonii je jedna královna a několik dělnic. Svá hnízda si staví svépomocí – mraveniště. Mraveniště mají kopcovitý tvar, jižní strana je stavěna pod mírnějším úhlem, a to proto, aby pohlcovala teplo. Pro život mravence je ideální teplé, vlhké prostředí, nemají rádi chladno. Komunikace mezi mravenci spočítá v používání feromonů, zvláštních zvuků a také se orientují pomocí chuti. V přírodě je člověk fascinován jejich dílem, ale když se nastěhují do domu nebo na zahradu, nadšení opadá.

Mravenci na zahradě

Mravenci přenášejí mšice a larvy motýlů na různé rostliny. Pokud zahrádkáři zjistí, že mají napadenou úrodu – jako prevenci používají různé lepy, kterými natírají ovocné stromy, aby mravenci nemohli mšice a další škůdce dopravit do cíle. Pokud vám mravenci vadí, stačí důkladně zalévat místa, kde se mravenci vyskytují. Hmyz se dá rychle na ústup. Pokud ani to nepomáhá, můžete použít odpuzovače mravenců, které se dají do půdy a díky vydávaným vibracím odpuzují mravence v okolí odpuzovače. Odpuzovače mravenců jsou napájené buď přímo ze slunce díky solárním článkům, nebo bateriemi.

Mravenci u vás doma

Druh, který vám vadí, je mravenec faraon. Je teplomilný a těžko se ho zbavujete, kontaminuje potraviny a živí se krví. Pokud proti tomuto druhu použijete běžné insekticidy, mravenci se vám ještě více rozprostřou po domě a vyberou si lepší úkryty. Ideální je použití odpuzovačů mravenců do zásuvky. Mravence odpuzuje levandule, majoránka, kávová sedlina, pálivá paprika, sůl, pepř a kůra z citrusů. Těmito surovinami můžete zatarasit mravenčí cestičky. Pokud zjistíte, že si mravenci na vaší terase staví mraveniště, neničte je. Mravenci si postaví mraveniště znovu. Spíše se pokuste najít místo, kde vám mraveniště nebude vadit, třeba v rohu zahrady, a přemístěte mraveniště tam.

Chemie na posledním místě

K dostání jsou přípravky, které působí tak, že kolonie mravenců zanikne. Jde o různá lákadla ve tvaru krabiček, kam mravence naláká určitá látka, která nemusí být ani chemického původu, může to být například pyretrin z kopretin – mravenec zahyne, ale pro ostatní hmyz není tento způsob nebezpečný. Nejvíce ekologickou variantou odpuzování mravenců ale zůstávají elektrické odpuzovače do půdy nebo zásuvky. Dále čtěte: Neviditelní zabijáci dokáží zlikvidovat celou rostlinu. Zlikvidujte mšice a svilušky pomocí bylin.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod