Jak se v létě postarat o levanduli, aby se vám odvděčila bohatými květy

 Zahrada 
12. června 2021 10:10 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vůně levandule má uklidňující účinky  Pixabay
Levandule je velmi oblíbená bylinka, která vás nikdy nezklame. Vyžaduje sice poměrně specifickou péči, ale zvládnou se o ni postarat i začátečníci. Modrofialová rostlina krásně rozkvete, když během pěstování budete dodržovat následující kroky.

Levandule není jen krásná a voňavá, ale má i léčivé účinky. Podporuje celkové fungování imunitního systému, urychluje hojení ran, pomáhá bojovat proti plísním a zklidňuje psychické napětí. Hojně se přidává do kosmetických přípravků, a dokonce i odpuzuje šatní moly a otravné komáry. Pěstovat levanduli se vyplatí. Jde o všestrannou bylinu, pro kterou najde uplatnění téměř každý. Stačí jen vědět, jak o levandule pečovat, aby se rychle rozrůstaly a získali jste jich dostatek.

Levandulím se daří výhradně na slunném stanovišti

Levandule můžete pěstovat na zahradě nebo i v truhlíku na balkoně. Voňavé bylinky potřebují růst na místě, kde na ně budou dopadat sluneční paprsky několik hodin denně. Pokud toužíte po záplavě květů, nedávejte je do stínu. Neměly by jim clonit jiné rostliny nebo dřeviny, jinak se velkého množství pupenů nedočkáte. Levandule jsou velmi odolné vůči suchu, nemusíte se bát, že by vám na slunném stanovišti uschly.

Levandule potřebují zásaditou půdu

Levandule dávají přednost zásadité půdě. Rozhodně by neměly vyrůstat v kyselé. Hodnoty půdy můžete změřit pomocí testů, které by měly být k dostání ve všech obchodech se zahrádkářskými potřebami. Bylinkám se nebude dařit v půdě, jejíž pH neklesne pod 6,5. Levandule, které rostou v zásadité půdě, mají zpravidla silnější aroma.

Levandule nesmíte přelít

Levandule je odolná bylina, která velmi dobře snáší sucho. Nepotřebuje vydatnou zálivku. Pravidelné zavlažování vyžaduje pouze v prvním vegetačním období. Pokud byste ji přelili, mohou jí uhnít kořeny. Bylina nesnáší vlhko, potřebuje dostatečnou cirkulaci vzduchu. Rostlinu zalévejte jen malým množstvím vody, a to pouze v případě, že bude substrát už suchý. V horkém letním počasí může být zálivka trochu vydatnější. V každém případě se však řiďte vlhkostí substrátu.

Levandule nepotřebuje pravidelné hnojení

Většina rostlin vyžaduje ve vegetačním období pravidelné hnojení. U levandulí je to jinak. Budou spokojené, když jim dodáte hnojivo pouze jednou za rok na začátku jara. Obecně však levandule můžete hnojit pouze jednou, a to při výsadbě. Do zeminy byste měli přimíchat menší množství písku či štěrku. Přečtěte si také, jak se postarat o zahradu v červnu. Připomeňte si, co sázet a sklízet.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47