Staré dobré hašené vápno. Výborně ochrání stromy před mrazy

 Zahrada 
21. září 2021 11:33 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bílá barva umí odrazit sluneční paprsky Pixabay
Zima tady bude co by dup. A proto je potřeba na ni dobře připravit i vaši zahradu, stromy nevyjímaje. Máte už vápno? Právě to budou vaše dřeviny brzy potřebovat.

Bíle natřené kmeny stromů v zahradách bývaly běžným jevem. Dnes jakoby vymizely. Přitom je to škoda. Jde totiž o skvělý a levný způsob, jak ochránit stromy před velkou zkázou. 

Co umí nátěr

Bílý nátěr kmenů slouží k ochraně proti popraskání kůry. To často způsobují velké teplotní rozdíly během zimního období a v předjaří. Ta část kmene, která je obrácena na jih, se totiž během dne dokáže ohřát nad teplotu 0 °C, kdežto ta odvrácená strana se  stále drží pod 0 °C. Při oteplení a za slunečních dní může být rozdíl v teplotách až 25 °C, což stromům rozhodně nesvědčí. Na kůře se tak napřed objeví drobné trhlinky, potom kůra postupně odumírá a odchlipuje se od dřeva. Vzniká tak ideální prostor pro dřevokazné houby a hmyz, které dokáží strom celý zlikvidovat.

Proč zrovna bílá

Říkáte si, proč se používá zrovna bílá barva a ne jiná? Odpoveď je prostá. Bílá totiž umí, na rozdíl od jiných barev, skvěle odrážet sluneční paprsky. Díky tomu teplota v kůře stromů tolik nekolísá. Ale především se k nátěru kmenů odjakživa používá hašené vápno, které má bílou barvu. Navíc je zcela ekologické.

Vápenné mléko

Pro nátěr kmenů se používá vápenné mléko, nebo-li ředěné hašené vápno s vodou. Pro lepší přilnavost ke kmenům do něj můžete ještě přidat i trochu oleje a hlíny. Směs by měla mít hustotu zhruba jako smetana. Nátěr pak na kmeny nanášejte štětkou v silnější vrstvě a kromě kmenů jej můžete aplikovat i na silnější větve. Místo hašeného vápna můžete použít i barvu na nátěr skleníků. I ten je potřeba připravit na zimu. Na co byste neměli zapomenout jsme psali zde.

Co natřít 

Vápnem můžete natřít především ovocné stromky, jako jsou jabloně, hrušně, meruňky, švestky, třešně. Ale hodí se i pro ostatní mladé stromy s hladkou kůrou, tedy javory nebo buky. 

Klidně dvakrát

Ideální je, abyste si pro tuto práci vybrali suché počasí, kdy ještě nemrzne, ale také ještě nesvítí přímé slunce. Nátěr můžete provést již na pozdim, ale klidně ještě znovu v předjaří, jelikož se časem vytratí. Díky tomu budete mít jistotu, že zimu zvládnou bez větší újmy.

Zdroj: organicgardener.com.au, idnes.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008