Uvadá vám růže? Pusťte do ní druhou mízu

 Zahrada 
05. června 2019 12:33 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Růže je královna květin, bohužel její krása nevydrží věčně Depositphotos
Zvadla vám vaše krásná kytice růží? Nevěšte hlavu. Poradíme vám, jak její životnost prodloužit a třeba si z růží udělat krásnou dekoraci.

Růže jsou bezesporu jedny z nejkrásnějších květin. Uchvacují nejenom svým vzhledem, ale také barevností a především vůní, která bývá často základem nejednoho luxusního parfému. Bohužel uchovat jejich krásu už nebývá tak snadné. Stačí pár dnů a kytice se změní v trs svěšených hlaviček. Dá se s tím ještě něco dělat? Věřte, že ano.

Rozkvetlá mísa

Růžím můžete prodloužit život třeba tím, že je ponoříte do skoro vačící vody. Nebo si z nich můžete zkusit vyrobit kouzelnou dekoraci, která bude zdobit váš interiér několik dalších dnů.

Potřebujete

  • kytici růží
  • skleněnou mísu
  • bublinkovou fólii
  • nůžky, fix

Kytici nejprve zkraťte na co nejmenší délku tak, aby vám stále zůstaly stonky. Vyberte vhodnou misku, která se vám bude hodit do interiéru. Její horní okraj obkreslete pomocí fixy na bublinkovou fólii a vystřihněte jej. Do vystřižené fólie udělejte nůžkami drobné zástřihy podle počtu květů. Misku naplňte vodou, ponořte na hladinu fólii a nasázejte do ní hlavičky růží. Doplnit je můžete i dalšími květinami nebo listy. To už záleží na vaší fantazii. Toužíte-li po květinách, které skutečně vydrží i několik let, pak vsaďte na stabilizované květiny. Nevíte, co to je? Více jsme o nich psali zde.

Ponořte ji do kvasnic

Nechcete-li se s růžemi rozloučit nadobro, můžete zkusit také jeden z fíglů, díky nimž vám řezaná růže zakoření. V tomto případě ale nečekejte, až vám začne uvadat. Jednu obětujte hned, jak si ji přinesete domů. Z ní odstřihnete střední část. Ta by měla mít alespoň tři listy. Pak rozmíchejte ve vodě droždí. Na litr vody vám stačí přibližně lžička droždí. Do tohoto roztoku ponořte řízek zhruba do jedné třetiny a nechejte jej v něm stát asi den. Potom ji opláchněte vlažnou vodou a dejte do sklenice či vázy s čistou vodou. Vodu neměňte, ale dolévejte tak dlouho, než se na růži objeví kořínky. Počítejte s tím, že to může trvat i měsíc.

Zkuste to s bramborou

Další možnost, jak probudit růži k životu, je za pomocí brambory. Do brambory vydlabejte díru a stonek růže do ní zasuňte. Pak vše zasaďte do květináče či záhonu a přiklopte ustřiženou PET lahví, abyste uvnitř udrželi skleníkové prostředí. Nicméně čas od času ji pusťte trochu čerstvého vzduchu, například když ji zaléváte. S růží však nijak nemanipulujte. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47